Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea felfüggeszti a rakétakísérleteit

2018. március 10., szombat 22:24 | aznap frissítve

Észak-Korea megígérte, hogy szünetelteti a rakétakísérleteit az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások alatt – írta Donald Trump a Twitteren.

Észak-Korea nem hajtott végre rakétatesztet 2017. november 28-a óta, s ígéretet tett, hogy a találkozóink idején sem fog. Úgy hiszem, tiszteletben tartja ezt a kötelezettségvállalást!

A Twitteren Trump a Hszi Csin-ping kínai miniszterelnökkel folytatott pénteki beszélgetését is szóba hozta. Azt írta, a kínai államfő nagyra tartja, hogy az Egyesült Államok diplomáciai úton rendezné a problémát, és nem az ominózus alternatíva útján. (A diplomácia nyelvén ez annyit jelent, hogy Hszi Csin-ping hálás, amiért Trump tárgyalni akar, ahelyett, hogy olvadt kőzetté bombázná a Koreai-félszigetet.)

Abe Sindzó japán miniszterelnök – írta Trump – szintén lelkesen fogadta a béketárgyalás ötletét. A dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Csung Jui Jong szerint Phenjan kész feladni az atomprogramját, Kim Dzsongun az atomfegyver-mentesítést fogja választani, és a jövőben tartózkodni fog a nukleáris- és rakétakísérletektől.

A Fehér Ház még nem mondta, hogy mikor tartanák a Trump–Dzsongun-találkozót.

(MTI)

Rovatok