Index Vakbarát Hírportál

Tőkés László: Székelyföld maradjon székely föld

2018. március 10., szombat 19:09

Tőkés László szerint, ahogy Orbán Viktor magyar Magyarországot és európai Európát akar, úgy a székelyeknek is azt kell kívánniuk, hogy Székelyföld maradjon székely föld, Erdély pedig Románia határai között is maradjon Erdély, írja az MTI. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke Marosvásárhelyen a székely szabadság napja szónokaként tartott előadást az összegyűlt több ezres tömegnek.

Tőkés elmondta, hogy Magyarország Romániának, az erdélyi magyarság pedig az együtt élő románságnak nyújt testvérkezet és készen állnak a párbeszédre. Szerinte erdélyi magyarok tartják magukat az 1918-as gyulafehérvári népgyűlés és az 1919-es párizsi kisebbségi szerződés magyarokra vonatkozó szakaszaihoz, és elvárják a román parlamenttől, hogy elfogadja a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezet.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke is megszólalt a rendezvényen. Szerinte Bukarest azért ellenzi a székely autonómiát, mert fél, hogy sikeresebb lesz, mint a központosított kormányzás. A székely szabadság napját továbbá levélben üdvözölte a Marosvásárhelyen alakult Szabad Emberek Pártja (POL) is. 

A tömeg a székely vértanúk vesztőhelyének a megkoszorúzása után egy 2,5 kilométeres felvonulásra indult, hogy a prefektusi hivatalban átadja a megmozdulás petícióját.

Rovatok