Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai fegyverszövetség beperelte Floridát

2018. március 10., szombat 09:59

Az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) pert indított Florida szövetségi állam ellen, ami módosította a fegyverbirtoklásra vonatkozó törvényeket, írja az MTI. Az NRA szerint az új szabályozás hátrányos helyzetbe hozza a fiatal férfiakat és nőket.

Rick Scott, Florida republikánus kormányzója pénteken ellenjegyezte a jogszabályt, ami 18-ról 21 évre emelte a fegyvervásárlás alsó korhatárát, és kiterjesztette a hatóságok fegyverelkobzási jogkörét. A módosítás egyúttal lehetővé tette, hogy egyes tanárok és alkalmazottak - egy speciális kiképzést követően - fegyvert viselhessenek az oktatási intézményekben.

A törvénymódosítási javaslatot azt követően nyújtották be, hogy február közepén a floridai Parkland gimnáziumában a 19 éves Nikolas Cruz 17 diákot és tanárt agyonlőtt. Cruz ügyvédje elmondta, hogy védence kész bűnösnek vallani magát, ha az ügyészek lemondanak a halálbüntetés lehetőségéről, és helyette életfogytiglani börtönbüntetést kérnek a fiatalra.

A fegyverszövetségnek nem tetszik

Az NRA szerint az új törvény ellenkezik az Egyesült Államok alkotmányának második kiegészítésével, amely szerint a fegyverviselés alkotmányos alapjog. A szövetség szerint az új jogszabály

különösen a fiatal nőket sérti, akik ebben a korban kisebb valószínűséggel követnek el erőszakos bűncselekményt, mint a társadalom idősebb tagjai.

Ezzel szemben a szigorításért lobbizó aktivisták elégtelennek találták a módosítást, melyből kimaradt a Valentin-napi floridai tömeggyilkosság túlélőinek legfontosabb követelése, hogy tiltsák be a gépkarabélyhoz hasonló félautomata puskákat.

Az Egyesült Államok a nyugati országok között az egyetlen, ahol a fegyverviselés alkotmányos alapjog az alaptörvény 1791-ben elfogadott második kiegészítése óta, de a vásárlás és viselés szabályait az egyes államok határozzák meg.

Rovatok