Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin: Kit érdekel, hogy oroszok beleavatkoztak az amerikai elnökválasztásba?

2018. március 10., szombat 11:48

Vlagyimir Putyin az amerikai NBC tévéadónak adott exkluzív interjút, ahol nyíltan kérdezhette őt Megyn Kelly. A riporter meglehetősen kemény ellenfél volt, az orosz elnök pedig többször is harciasan válaszolt az elsősorban az amerikai választásokat érintő kérdésekre. 

Putyin: Miért gondolják, hogy az orosz hatóságok, beleértve engem is, engedélyt adtak erre bárkinek?

Kelly: Ezek szerint nem oroszok voltak?

Putyin: Rendben, oroszok voltak. És? Nem a kormány emberi voltak, akkor meg kit érdekel, hogy oroszok voltak?

Putyin elmondta, nem rendítette meg 13 orosz állampolgárt és három orosz céget vádoltak meg azzal, hogy beleavatkozott a választásba: többek között támogatva Donald Trump elnök kampányát és lejáratva Hillary Clinton demokrata párti jelöltét. Szerinte ehhez az orosz kormánynak semmi köze, bár az amerikai szakértők szerint nem történhetett volna hasonló a legfelsőbb orosz vezetés beleegyezése nélkül.

Arra az általános kérdésre, hogy aggasztja-e ha orosz állampolgárok alá akarják ásni az amerikai demokráciát, úgy válaszolt: még nem látta semmilyen bizonyítékát annak, hogy ezek az emberek megsértettek volna bármilyen orosz törvényt, írja az MTI.

Mi vezettünk be büntetőintézkedéseket az Egyesült Államok ellen? Az Egyesült Államok szankcionált bennünket. Mi Oroszországban nem állíthatunk bíróság elé senkit, amíg nem vétett orosz törvény ellen. Legalább mutassanak valamilyen dokumentumot, egy hivatalos kérést, és akkor megvizsgáljuk az ügyet! Elhiszi bárki, hogy Oroszország több ezer kilométerről befolyásolni tudta az amerikai elnökválasztás eredményét? Nem nevetséges ez a vád? Nem célunk beavatkozni, mert nem érnénk el vele semmit

– mondta az elnök.

Az orosz elnök az interjúban beszélt amerikai kollégájáról is, hatalmas tapasztalattal rendelkező üzletembernek nevezte Trumpot, és olyan elnöknek, aki bár újonc a politikai életben, gyorsan tanul. Szerinte Trump érti, hogy ha együttműködésre akarja bírni egy partnerét vagy potenciális partnerét, akkor tisztelnie kell, akölcsönös vádaskodás és sértegetés nem vezet sehova.

Nem mi bélyegeztük önöket ellenségnek. Önök határoztak úgy a törvényhozás szintjén, hogy Oroszország az ellenségeik közé tartozik. Miért? Mi vezettünk be szankciókat az Egyesült Államom ellen? Nem, ellenkezőleg

– érvelt Putyin, aki szerint Ororszország itt az áldozat, de kész javítani a helyzeten. "Úgy gondolom, hogy az elnökük is ezt akarja, de vannak erők, amelyek nem engedik neki." 

Rovatok