Index Vakbarát Hírportál

Van, ahol emelik a taxis tarifákat, van, ahol beengedik az Ubert

2018. március 10., szombat 07:21

A mobilos appra alapozott utazási szolgáltató, az Uber szolgáltatását Prágában 300 ezer ember használja, ami az előző évhez képest 60 százalékos növekedést jelent. Az aktív gépkocsivezetők száma a másfélszeresére, kétezerre emelkedett (tíz Uber-sofőrből kilencnek van más bevételi forrása is).

A taxisofőrök persze Prágában sem örülnek az Uber jelenlétének. Októberben a repülőtéren, most március 1-jén a kormány épülete előtt tartottak tüntetést az új szolgáltatás ellen, februárban forgalomlassító demonstrációt szerveztek.

Ez utóbbi nyomán Andrej Babiš cseh miniszterelnök levelet írt a cégnek, amelyben azt kérte: az tartsa tiszteletben a törvényeket, vagy fejezze be működését az országban. Az Uber találkozót kért a miniszterelnöktől, és a héten megállapodott a cseh kormánnyal azokról a szabályokról, amelyek alapján folytathatja tevékenységét az országban.

A Prague Daily Monitor szerint a bekapcsolódó gépkocsivezetők taxiengedélyt kapnak, nyilvántartják bevételeiket és adóznak utánuk. A cég csatlakozik a kereskedelmi forgalmat rögzítő elektromos rendszerhez (EET), a bevétel-nyilvántartó rendszerének működését az adóhatóság hagyja jóvá.

Az Uber a magyar (budapesti) piacon is jelen volt rövid ideig, de a hazai szabályozás szigorításával 2016 nyarára ellehetetlenítették a működését. Az így monopolhelyzetben maradt, hatósági áras budapesti taxik február végi hírek szerint brutális áremelésre készülnek, az alapdíjat például 450 forintról 700 forintra emelnék.

Rovatok