Index Vakbarát Hírportál

A Demokrata Központ vezet a kolumbiai választásokon

2018. március 12., hétfő 06:03

Alvaro Uribe volt kolumbiai államfő jobboldali pártja, a Demokrata Központ vezet a vasárnapi kolumbiai parlamenti választásokon - derült ki a szavazatok 96 százalékos feldolgozottságából.

A FARC-gerilákkal kötött békemegállapodást bíráló politikai erő azonban nem tudott többséget szerezni, a Demokrata Központ a 102 fős szenátusra leadott szavazatok 16,5 százalékát, a 166 tagú képviselőházra eső voksoknak pedig a 16,1 százalékát szerezte meg.

Ugyanakkor Juan Manuel Santos kolumbiai elnök centrum koalíciójának három pártja a voksok összesen 38 százalékát nyerte el a felsőházban, illetve 48 százalékát az alsóházban. Különböző baloldali pártok összesen 11 százalékot szereztek a törvényhozás mindkét házában.

A lefegyverzett Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC), amely tavaly szeptemberben alakította meg pártját Közös Forradalmi Alternatív Erő néven, alig egy százalékos támogatottságot tudhatott magáénak, de a gerillákkal kötött békemegállapodás függetlenül a szavazataránytól 5-5 helyet biztosít a FARC-nak a képviselőházban és a szenátusban.

A voksolás erőszakos incidensek nélkül zajlott. "Büszkén mondhatjuk, hogy ezek voltak Kolumbia közelmúltbéli történetének legnyugodtabb választásai" - hangsúlyozta szavazata leadásakor Santos.

Vasárnap a 36 millió kolumbiai szavazópolgár alig 50 százaléka járult az urnákhoz, hogy több mint egy tucat párt listáira voksoljon.

Ez volt az első választás a dél-amerikai országban mióta 2016 novemberében aláírták a gerillák és a hadsereg közötti több mint félévszázados szembenállást lezáró békeegyezményt. A törvényhozási választások egyben a május 27-re kitűzött elnökválasztás fontos indikátorának számítanak. A hivatalban lévő Santos az alkotmányos rendelkezések miatt nem indulhat újra.

A nap folyamán előválasztást tartott Uribe jobboldali választási szövetsége és egy balközép koalíció is az elnökjelöltek személyének meghatározására. Ezek eredményeként előbbi Iván Duque szenátort, utóbbi pedig Gustavo Petrót, Bogotá volt polgármesterét indítja az államfői tisztségért. Közvélemény-kutatások szerint Duque és Petro számítanak az elnökválasztás legesélyesebb jelöltjeinek.

Duque ismételten bírálta a békefolyamatot, s módosításokat javasol a FARC-gerillákkal kötött megállapodás végrehajtásában.

Petro támogatja az egyezményt és folytatná a kisebbik gerilla csoporttal, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereggel (ELN) megkezdett béketárgyalásokat.

Rovatok