Index Vakbarát Hírportál

A japán kormányfőt is elérte a telekvásárlási botrányként induló ügy

2018. március 12., hétfő 10:17

Beismerte hétfőn a japán pénzügyminisztérium, hogy okiratokat hamisított egy protekciós ügyben, amely Abe Sindzó kormányfőt is érinti - közölte az MTI.

A botrány, amely alaposan megtépázta a kormányfő tekintélyét, tavaly robbant ki, amikor kiderült, hogy kedvezményes áron vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az az iskola, amelynek a miniszterelnök felesége, Abe Akie egy ideig a tiszteletbeli igazgatója volt. A Kyodo japán hírügynökség szerint a vételár 14 százalékkal volt alacsonyabb a tényleges értéknél és 15 okiratot írtak át miatta. Az iratokban több politikai vezető, illetve személyiség nevét törölték, közöttük volt a kormányfő feleségéé, Abe Akiéé is - értesült több médium, közöttük a Kyodo.

A Mainicsi Simbun című japán napilap szerint a szövegeket úgy módosították, hogy egybehangzóak legyenek az ügyletért felelős Szagava Nobuhisának, az adóhivatal vezetőjének a kijelentésével, aki már pénteken lemondott. "Lehetséges, hogy Szagava adott utasítást az iratok meghamisítására" - írta a lap meg nem nevezett kormányilletékesekre hivatkozva.

A kormány kulcsemberének tartott Aszó Taró pénzügyminiszterre, miniszterelnök-helyettesre nagy nyomás nehezedik, hogy szintén mondjon le, bár pénteken kijelentette, nem kíván távozni a posztjáról.

Az ügy akkor vett drámai fordulatot, amikor holtan találták a telek 2016-os eladásáért felelős pénzügyminisztériumi vezetőt. A rendőrség vizsgálatot folytat a nyugat-japáni Kobéban történt haláleset ügyében, a sajtó szerint öngyilkosságot feltételeznek.

Abe Sindzó határozottan tagadja, hogy törvénysértést követett volna el, de a népszerűsége 50 százalék alá esett vissza, most első ízben a 2017 októberében tartott előrehozott parlamenti választások óta. A Jomiuri Simbun című napilap által hétfőn közzétett közvélemény-kutatás szerint a népszerűsége 48 százalékos, 6 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző hónapban. Az ellenzék ugyanakkor továbbra is megosztott, és az Abe által vezetett kormánykoalíciónak kétharmados többsége van a parlament mindkét házában.

Rovatok