Index Vakbarát Hírportál

Moszkva megtorolna egy Damaszkusz elleni amerikai csapást

2018. március 13., kedd 14:48

Kész visszavágni az USA-nak az orosz védelmi minisztérium, ha egy Szíriában végrehajtandó amerikai csapás orosz katonák életét veszélyeztetné, mondta Valerij Geraszimov. Az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ezzel arra reagált, hogy Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet hétfőn azzal fenyegetőzött, ha az ENSZ nem lép, akkor az Egyesült Államok csapást mér a szíriai kormányerőkre, írja az MTI.

Geraszimov szerint a fegyveres lázadók vegyi fegyvert terveznek bevetni Kelet-Gútában a békés lakosság ellen, amit a kormányerőkre fognának, így indokot adva egy amerikai támadáshoz. Az orosz vezérkari főnök azonban kiemelte, hogy a szíriai védelmi minisztérium intézményeiben és a békéltetőközpontban orosz katonai tanácsadók és rendészek tartózkodnak. Ha ők veszélybe kerülnének, akkor az orosz fegyveres erők válaszintézkedéseket hoznak majd mind a bevetett rakéták, mind pedig hordozóeszközeik ellen.

Az orosz rakétavédelem áprilisban nem lőtte le a szíriai repteret támadó amerikai manőverező repülőgépeket.  Szergej Lavrov orosz külügyminiszter most azonban arról beszélt Moszkvában, hogy "a legsúlyosabb következményekkel" jár majd, ha az Egyesült Államok Szíriában végrehajtja az ENSZ-nagykövet által kilátásba helyezett újabb csapást.

Lavrov kijelentette, hogy Moszkva szerint jelenleg nem célszerű növelni a feszültségcsökkentési övezetek számát Szíriában. A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy véget vessenek a tűzszünet durva megsértésének a Damaszkuszhoz közeli Kelet-Gútában.

Rovatok