Index Vakbarát Hírportál

Erdogan: Szerda estére véget érhet a kurdok elleni török offenzíva

2018. március 14., szerda 11:40

Három török légicsapás érte szerdán a szíriai kormányerők kezén lévő ellenőrzési pontnál lévő milicistákat az északnyugat-szíriai Afrínba vezető út mentén, öt fegyveres meghalt, két kurd harcos megsebesült - közölte a kormányt támogató erők egyik parancsnoka a Reuters hírügynökséggel. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns aktivista szervezet úgy tudja, hogy a légicsapásban tíz szír kormánypárti fegyveres esett el, írja az MTI.

Az ellenőrző pont a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének kezén lévő szomszédos területről a kurdok ellenőrzése alatt lévő Afrínba vezető egyetlen út mentén állt. Ezen az úton távoznak az Afrínból elmenekülők Nobolba és Zahraába - közölte az OSDH igazgatója, Rámi Abder-Rahmán.

A környékbeli Nobol és Zahraa falvakat ellenőrző síita milíciák nemrégiben foglalták el az ellenőrzőpontot a Népi Önvédelmi Erők (YPG) kurd milíciával megegyezve - közölte a nevének elhallgatását kérő parancsnok. Az ENSZ humanitárius ügyek hivatala szerdán közölte, hogy Afrínban egy hete nincs ivóvíz, mert elfoglalták a vízellátást biztosító fő gátat. A harcok miatt ezrek menekülnek otthonukból Afrín térségéből a kormányerők kezén lévő területre.

A török hadsereg kedden ostromgyűrűbe zárta Afrín városát. Törökország január 20-án indított offenzívát a kurdok felügyelete alatt álló térség ellen biztonsági kockázatokra hivatkozva. Ankara szerint a határrégiót ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábja. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökország területén a kurd autonómiáért.

Erdogan reméli, hogy Afrín estére török kézen lesz

Recep Tayyip Erdogan török elnök reményét fejezte ki szerdán, hogy a török hadsereg már estére teljesen elfoglalja az északnyugat-szíriai Afrín városát. Az államfő a Habertürk televízió által közvetített, Ankarában elhangzott beszédében azt mondta, hogy a török hadsereg 3444 "terroristával" végzett Afrínban, és a civil lakosság egy folyosón át távozik onnan. A török hadsereg vezérkara kedden arról tájékoztatott, hogy katonái már előző napon körbezárták Afrínt. Törökország január 20-án indított támadást a határ mentén fekvő város és térsége ellen, amelyet a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia felügyel. Ankara szerint az YPG a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábja.

Rovatok