Index Vakbarát Hírportál

Árvíz fenyeget egy székelyföldi falut, a lakók nem hajlandóak távozni

2018. március 15., csütörtök 12:41

A megáradt Olt fenyegeti a székelyföldi Köpecet (Capeni), amelynek lakosai a hatósági felszólítás ellenére sem akarnak távozni a házaikból.

A román vízügyi hatóságok szerdán gátszakadás veszélyére figyelmeztettek, és jelezték, az áradat elöntheti a közigazgatásilag Barót városhoz tartozó falut. Barót polgármestere, Lázár Kiss Barna ezért szerda délután elrendelte Köpec kiürítését.

A rendelet 130 házat és mintegy 300 embert érintett, a helybéliek többsége azonban megtagadta a lakóhelye elhagyását, és aláírásával vállalta, hogy a saját felelősségére otthon marad, írja az MTI.

Tizenkét óra alatt két román miniszter is ellátogatott a településre, a köpeciek azonban maradtak. Ioan Denes víz- és erdőügyi miniszter csütörtökre virradóra jelent meg a faluban, majd megpróbálta rábeszélni az itt élőket a távozásra, de nem sikerült neki.

Carmen Dan belügyminiszter csütörtök délben azért érkezett Köpecre, hogy tájékoztassa a helyieket a veszélyről, amelynek kiteszik magukat. Arról is beszélt, hogy a lakosság erőszakos kiköltöztetését is elrendelhetik, de erről csak a baróti, vagy a Kovászna megyei katasztrófavédelmi bizottság hozhat döntést.

A csütörtöki információk szerint az Olt vízszintje csökkenni kezdett, a hét végéig azonban további esőzések várhatóak a térségben. A román vízügyi hatóságok szerint a köpeci töltés eddig kibírta az ár nyomását, de a veszély nem hárult el.

Rovatok