Index Vakbarát Hírportál

Kórházat ért találat Szíriában a török ostrom közben

2018. március 16., péntek 22:35

A csütörtöki összesítés szerint Szíriában több mint 40 ezren menekültek ki a kormánycsapatok által biztosított humanitárius folyosón át az ostromolt Kelet-Gúta nevű körzetből - közölte a szíriai kormány pénteken, írja az MTI.

Az evakuálást a kormány és a Vörös Félhold társaság (a vöröskereszt megfelelője az iszlám országaiban) közösen szervezte meg - mondta Szíria ENSZ-nagykövete, aki azt állította, hogy a Kelet-Gútának egy kis részét még hatalmukban tartó lázadók "élő pajzsként" használják a vidék civil lakosságát, és megpróbálják megakadályozni annak elmenekülését a harcok elől.

A nagykövet a Biztonsági Tanács előtt beszélt, amely pénteken is áttekinti a szíriai helyzetet. A diplomata azt mondta, hogy kormánya "óriási felelősséget" vállalva igyekszik teljesíteni az ENSZ követelését a polgári lakosság megkímélésére.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet tájékoztatása szerint a kormányerők pénteki légicsapásaiban a térségben ismét életét vesztette közel nyolcvan civil. A kormány azt állítja, hogy a terület 70 százalékát már elfoglalta.

Ugyancsak sok lakos, csaknem 50 ember halt meg egy másik szíriai fronton, Afrínban, amelyet a török hadsereg ostromol. Hírügynökségi jelentések szerint az esti órákban ott találat érte a legnagyobb kórházat is, amelyben 16-an életüket vesztették.

Frissítés: Törökország tagadja, hogy kórházra lőttek volna a szíriai Afrín térségében - derül ki a török hadsereg szombat reggeli Twitter-üzenetéből. "Az Olajág hadművelet úgy folyik, hogy civileket, ártatlanokat és a környezetet ne érje bántódás" - írta a török haderő.

Az afríni kórház ezzel szemben arról számolt be, hogy török ágyúzás érte az épületet, több tucatnyian megsérültek, és legkevesebb 16 ember meghalt a környék egyetlen kórházában. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíria Megfigyelőközpontja (OSDH) úgy tudja, két várandós nő is van a halottak között.

Rovatok