Index Vakbarát Hírportál

Bőröndben cipeli a gyerekét egy apa az ostrom alá vett Kelet-Gútában

2018. március 19., hétfő 12:38

Nem tudom, hogy vannak vele, de én rég láttam ennyire kézzel fogható, vizuális metaforát a menekülésre, mint amilyen ez a fotó. Gyalog cipeli a kopott bőröndbe rakott gyerekét egy szíriai férfi. Március 15-én készült a kép az orosz bombázók és a szíriai kormányerők által ostrom alá vett Kelet-Gútában, a hétvége alatt pedig internet-szerte a nap képei válogatásokból köszönt vissza a fotó. 

A legfrissebb hírek szerint a szíriai kormány a fővárossal határos, 400 ezer lakosú térség nyolcvan százalékát elfoglalta a felkelőktől, akik mindössze néhány városban tartják még magukat. 

Csak a február végén felerősödött harcokban több száz civil, köztük rengeteg gyerek vesztette életét a sűrűn lakott térségben. A Guardian szerint Gúta ostroma a legvéresebb harc a hét éve húzódó háború során, aminek a vége a felkelők legnagyobb veresége lesz a 2016-os aleppói csata óta.

Az ENSZ által február óta sürgetett tűzszünetnek nem lett foganatja, ez a civilek menekülését komolyan nehezíti. Független megfigyelők szerint az elmúlt héten 20 ezer ember hagyta el az otthonát Kelet-Gútában, többségük Hamúria irányába, Damaszkusz kormányerők által felügyelt része felé menekült az éppen ostromlott területekről. Hasonlóan súlyos a helyzet a szíriai harcok másik gócpontjában, a török hadsereg által ostrom alá vett Afrinban, ahol az elmúlt 72 órában ötven ezer civil hagyta el a várost.

Az UNICEF segélyszervezet jelentése szerint a táboraikba érkező gyerekeken súlyos alultápláltság és fertőzések nyomai láthatók. A menekülő családok többsége egy-egy zsák ruhán kívül semmilyen holmit nem visz magával.

Rovatok