Index Vakbarát Hírportál

Hétezer embert evakuálnak Kelet-Gútából

2018. március 23., péntek 17:50

Csaknem 7000 embert fognak evakuálni kelet-gútai településekről, legalábbis ebben állapodtak meg egymással a szíriai hatóságok és egy iszlamista lázadócsoport - jelentette pénteken a szíriai állami televízió.

A megállapodás csaknem hétezer ember – felkelők és családtagjaik – átszállítását írja elő a Fajlak ar-Rahmán iszlamista csoport uralta Zamálka, Arbín és Ain-Terma településekről a szintén lázadók ellenőrzése alatt lévő Idlíb északnyugat-szíriai tartomány azonos nevű székhelyére, írja az MTI. Az egyezményben foglaltak az említett települések közvetlen szomszédságában található Dzsúbar kelet-damaszkuszi negyedre is kiterjednek.

Az állami televízió szerint az evakuálás szombat reggel kezdődik.

A szíriai belháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) korábban jelentette, hogy a Fajlak ar-Rahmán ezelőtt egy csütörtök éjjel kezdődő tűzszünetről állapodott meg. Az iszlamista csoport szóvivőjén keresztül megerősítette: a világszervezet közvetítésével sikerült kialkudniuk a tűzszünetet a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató orosz erőkkel, hogy véget vessenek a civil lakosság további szenvedéseinek. 

Hasonló egyezményt kötött a héten a szíriai kormányerőkkel egy másik lázadószervezet, az Ahrár as-Sám. Ez utóbbi egyezmény 1500 harcos és 6000 civil evakuálását írja elő a szintén kelet-gútai Harasztá városából Idlíb tartományba. A szíriai állami televízió korábbi beszámolója szerint közülük 1580 embert, köztük 413 lázadó harcost már evakuáltak.

Az OSDH információi szerint a rezsim és a vele szövetséges erők Kelet-Gúta legalább 80 százalékát ellenőrzésük alá vonták a térség ostromának február 18-i kezdete óta. 

Az OSDH egyik legfrissebb összesítése alapján csaknem 1600 civil, köztük 327 gyerek és 197 nő lelte halálát, és több mint 5400 civil sebesült meg a szíriai kormányerők és szövetségeseik támadásaiban Kelet-Gútában február 18. óta.

Rovatok