Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a túszdrámában megsebesült hősies csendőr

2018. március 24., szombat 08:30

Életét vesztette a pénteki francia túszdrámában megsebesült csendőr. Arnaud Beltrame önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig.

Franciaország sohasem feledkezik meg hősiességéről, bátorságáról és az áldozatról", amelyet hozott

– közölte Gerard Collomb francia belügyminiszter.

Emmanuel Macron is hősnek nevezte a csendőrt, mint mondta, Beltrame kivívta az egész francia nemzet tiszteletét és csodálatát, kivételes bátorságról és önfeláldozásról tett tanúbizonyságot.

A csendőr alezredes a túszejtő semlegesítésére indított rohamban sebesült meg egy rohamrendőrrel együtt. Halálával a túszejtőt is beleszámolva négyre emelkedett a halálos áldozatok száma. A túszdrámában további 15-en sebesültek meg – írja az MTI.

A támadó, a marokkói származású Redouane Lakdim, azt állította, hogy az Iszlám Államhoz tartozik. Péntek délelőtt először megállított egy autót, rálőtt vezetőjére és utasára, majd a Carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt, végül egy közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte. Arnaud Beltrame, a csendőrség 45 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig.

Lakdim magányos elkövető volt, aki kisebb bűncselekmények miatt ismert volt a rendőrség előtt, megfigyelték, de nem tudtak a radikalizálódásáról. Édouard Philippe kormányfő és Emmanuel Macron terrorcselekménynek nevezte a túszejtést.

Rovatok