Index Vakbarát Hírportál

Jók a Brüsszel-Lengyelország megállapodás esélyei

2018. március 27., kedd 21:44

"Orbán Viktor példáját követjük, aki szintén gyakran kényszerül kellemetlen engedményekre."

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Lengyel Rádió honlapja szerint kijelentette: „jó esély van egy mindkét fél számára elfogadható, kompromisszumos megállapodásra”.

Az Európai Bizottság decemberben, fennállása óta először, megindította az EU Egyezmény 7. cikkelye szerinti eljárást Lengyelország ellen. A lépéssel nyomást kívánt gyakorolni Varsóra azok miatt a vitatott módosítások miatt, amelyeket az országot irányító konzervatívok az igazságszolgáltatás területén bevezettek. 

Mateusz Morawiecki szerint „pillanatnyilag 65-70 százalék” esély van arra, hogy Varsó meg tud állapodni Brüsszellel.

A múlt héten a lengyel külügyminiszter, Jacek Czaputowicz arról beszélt: Lengyelország azt akarja, hogy Brüsszel vonja vissza a 7. cikkely szerinti eljárás megindítását célzó kezdeményezését. Nyilatkozatára azt követően került sor, hogy az országot vezető konzervatívok jelezték: a lengyel bírósági rendszer átfogó átalakítása tekintetében készen állnak az EU végrehajtó testülete által tett ajánlások egy részének elfogadására. 

Az EU tisztségviselőivel folytatott tárgyalások során kiderült, hogy „céljaink, megközelítésünk tekintetében sok a meg nem értés, de van szándék a megegyezésre, egy kölcsönösen elfogadható megoldás kidolgozására” mondta Mateusz Morawiecki.

„Kompromisszumról akkor beszélhetünk, ha mindkét fél tesz engedményeket. Néha diplomatikusan azt mondják, hogy mindkét fél nyert, vagy azt, hogy mindkét félnek össze kellett szorítania a fogait”, mondta a miniszterelnök, aki számos tárgyalási forduló után nagyra értékelte partnereinek „nyíltságát”, külön is kiemelve az Európai Bizottság vezetőjét, Jean-Claude Junckert és első elnökhelyettesét, Frans Timmermanst. 

Lengyelország érvei „lassan áttörnek” Brüsszelben, mondta Mateusz Morawiecki, és hozzátette: a brüsszeli tisztségviselők egyre inkább felismerik „a mi Európa-barát hozzáállásunkat, készségünket arra, hogy felelősséget viseljünk az EU továbblépése tekintetében”. Leszögezte: Lengyelországnak „esélye van arra, hogy annak az öt európai országnak az egyike legyen, amelyek közösen dönthetnek az európai közösség fejlesztésének általános irányairól.”

Jarosław Kaczyński, a Lengyelországot vezető Jog és Igazság Párt (PiS) vezetője a wPolityce.pl munkatársának arról beszélt, hogy országának „számottevő” árat kell fizetnie az igazságszolgáltatási reform ügyében Brüsszellel elért „keserű kompromisszum” érdekében. Az igazságügyi miniszter így a jövőben nem bocsáthatja el a bíróságok elnökeit, illetve helyetteseit anélkül, hogy előzetesen konzultálna a bírákkal és a befolyásos Nemzeti Igazságszolgáltatási Tanáccsal.  A férfi és nő bírák egyaránt 65 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba és a kormány hajlandó lesz közzétenni az Alkotmánybíróság azon három, 2016-ban született határozatát, amelyek a kormánypárt szerint törvénysértőek.  

Kaczyński szólt arról is, hogy a Lengyelországot kormányzó konzervatívok a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor brüsszeli tárgyalási taktikáját másolják. „Nem titkolom, hogy az Orbán Viktor által alkalmazott modellt követjük, aki gyakran kellemetlen engedményekre kényszerül”.

(via thenews.pl)

Rovatok