Index Vakbarát Hírportál

Budapestre költözik az Orbánnak köszönetet mondó svéd képviselő

2018. március 28., szerda 11:58

Budapestre költözik egy radikális jobboldali svéd parlamenti képviselő, mert pártja, a Svéd Demokraták (SD) nem indítja a szeptemberi parlamenti választásokon, írta a Magyar Nemzet. Kent Ekeroth volt az a képviselő, aki februárban magyarul köszönte meg a svéd parlamentben Orbán Viktornak a migrációs politikáját.

A lap szerint a három éve képviselő Ekerothot meglepte, hogy nem szerepel az SD jelöltlistáján. A lépés mögött az állhat, hogy a nacionalista Svéd Demokraták a politikai centrum felé akarnak közelíteni, Ekeroth pedig nem fért már bele a párt új arculatába, ezért lényegében kitették.

Az Expressen svéd napilap Budapesten ment utána Ekeroth-nak. Kiderült, hogy a politikus céget alapított Budapesten, ami újságkiadással, tanácsadással foglalkozik.

A svéd Local.se arról írt, hogy Ekeroth nyár végén költözhet Budapestre, miután lejár a képviselői mandátuma. A Budapestre költözést a lap szerint többek között azzal indokolta, hogy „Magyarországon nincs bevándorlás".

A „vasrúdbotrány” szereplője

Mint korábban az EUrológus megírta, Kent Ekeroth hírhedt személyiség a svéd politikában. 2010-ben egy tisztázatlan verekedésben vett részt, ahol az egyik párttársa belerúgott egy részeg emberbe, ribancnak nevezett egy huszonegy éves nőt, és rasszista megjegyzésekkel sértegetett egy fiatal. Ekeroth videóra vette az eseményeket. Később nyilvánosságra került egy másik videó ugyanerről az incidensről, ahol Ekeroth és két ismerőse vasrudakkal fegyverkeznek föl, és Ekeroth egy autónak löki a fiatal nőt. A tudósítások szerint egy olyan verzióját is közzétették a videónak, ahol látszik, hogy az este folyamán Ekerothékat sértegetik. Az eset „vascsőbotrány” néven vonult be a svéd köztudatba.

A vasrudasok egyike, a politikai identitását először még a fiatal baloldalnál, majd a liberálisok ifjúsági szervezeténél kereső Erik Almqvist az eset után lemondott minden tisztségéről, visszaadta mandátumát, és Budapestre költözött. A Magyar Nemzet szerint Ekeroth most lényegében Almqvistet követte Budapestre, utóbbi ugyanis a cégének kézbesítési megbízottja.

Ekeroth az egyik szerkesztője volt az Avpixlat nevű svéd lapnak, amelyik rasszista és idegengyűlölő tartalmakat tett közzé. 2016-ban egy éjszakai klub előtt sorban állva keveredett verekedésbe. Az Expressen című svéd újság az egyik legellentmondásosabb svéd politikusnak nevezte, és négy másik kocsmai balhét is felsorolt, amelyik a nevéhez fűződik.

Ekerothtal már az elmúlt években is gyakran össze lehetett futni Budapesten, és tavaly  a Budapest Beacon  is arról írt, hogy a svéd politikus sok időt tölt Magyarországon.

Rovatok