Index Vakbarát Hírportál

Először tért haza a lány, akit fejbe lőttek, mert tanulni akart

2018. április 2., hétfő 13:12

Befejezte pakisztáni látogatását Malala Juszafzai. A Nobel-békedíjas nőjogi harcos most először látogatott hazájába azóta, hogy 2012-ben a tálibok merényletet követtek el ellene – írja az MTI. 

A Malala Juszafzait szállító konvoj megerősített biztonsági intézkedések közepette hajtott az iszlámábádi szállodából a repülőtérre. A ma 20 éves egyetemista köszönetet mondott a pakisztáni vezetőknek a katonai helikopterért, amely a hétvégén elszállította az északnyugat-pakisztáni Szvat-völgyben lévő szülővárosába, Mingorába.

A négynapos látogatás után Twitter-oldalán azt írta, hogy számára ez a világon a legszebb hely.

Hétfőn Mahmudul Hasszan, Malala Juszafzai nagybátyja azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy unokahúga „kellemes és emlékezetes élményekkel távozik Pakisztánból, de visszatér Angliába, mert ott akarja befejezni a tanulmányait”.

A Nagy-Britanniában élő, az Oxfordi Egyetemen tanuló Malala Juszufzai csütörtökön érkezett meg Pakisztánba. A fővárosban találkozott Sahid Hakan Abbaszi pakisztáni kormányfővel, és rövid nyilatkozatot tett az állami televízióban.

Malala már kisgyerekként küzdött hazájában a lányok tanuláshoz való jogáért. A szélsőséges iszlamista tálibok 2012-ben követtek el ellene merényletet: fejbe lőtték, amikor hazafelé tartott az iskolájából. Nemzetközi orvosi összefogással kezelték Londonban, és azóta emberi jogi aktivistaként folytatja harcát a lányok tanulási lehetőségeiért. 

Alig tizenhét évesen, 2014-ben kapta a Nobel-békedíjat a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcáért, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa. Malala Juszufzai azt tervezi, hogy tanulmányai befejezése után Pakisztánban fog letelepedni.

Rovatok