Index Vakbarát Hírportál

2,5 év alatt alatt egymilliárdot keresett a kormány amerikai lobbistája

2018. április 3., kedd 09:45 | aznap frissítve

A magyar kormány amerikai lobbistájának keze alatt ég a munka: 2017. május 1. és október 30. között 33 találkozót szervezett, és 15 emailt írt. És ez még nem minden, ebbe a félévbe belefért 7 telefonbeszélgetés és 1 médiaszereplés is.

Connie Mack, volt republikánus politikus, a kormány és a Századvég hivatalos lobbistájaként időnként be kell, hogy számoljon az amerikai igazságügyi minisztériumnak, hogy milyen tevékenységeket végez, ez alapján járt utána a Magyar Nemzet annak, hogy mit csinál Washingtonban. Mackről korábban az Index is írt, mikor a felmerült Budapesten, hogy megválnak a nem túl sikeres, viszont cserébe drága lobbistától.

A Magyar Nemzet számítása szerint 2,5 év alatt 939 millió forintot kapott Mack cége Magyarországtól.

Mack azonban többnyire olyan washingtoni politikusokkal és tisztségviselőkkel, kutatókkal lép kapcsolatba, akik korábban is pozitívan viszonyultak Orbán Viktor tevékenységéhez. A Magyar Nemzet szerint felmerül, hogy Mack nem teljesíti a magyar kormánnyal kötött szerződését teljes mértékben, aszerint ugyanis a nemzetközi pénzügyi szervezetek képviselőivel és az amerikai-magyar szervezetekkel is kapcsolatot kellene tartania, ennek azonban nincs nyoma.

A lap megemlíti, hogy kisebb sikerei azért voltak a lobbistának. Valószínű ő segített abban, hogy Szijjártó Péter tavaly márciusban találkozhatott Donald Trump tanácsadóival, valamint Wess Mitchell Európáért is felelős külügyi államtitkárral egyeztetett Washingtonban.

A budapesti amerikai nagykövet kiválasztásában is szerepet játszhatott Mack, ugyanis az a David Cornsteint jelölte Trump a pozícióra, aki 2012-ben Mack (sikertelen) politikusi kampányát 2500 dollárral támogatta.

Rovatok