Index Vakbarát Hírportál

Embercsempészekkel szöknek ki az EU-ból az oltalmazotti státuszt kapó szír menekültek

2018. április 12., csütörtök 23:22

Egyre több olyan menekült van Németországban, akik már megkapták az oltalmazotti státuszt, mégis elhagyják az országot, és titokban visszaszöknek Törökországba. A német köztévé egyik műsora számolt be a jelenségről. Az ARD csatornán futó Panorama című műsor riporterei végigkövettek egy ilyen csoportot, és egy olyan embercsempészt is sikerült megszólaltatniuk, aki állítása szerint naponta 50 embert visz ki az EU-ból Törökországba.

A Local beszámolója szerint a műsorban megszólaló menekültek a családtagjaik hiányával indokolja a visszamenekülést. Elmondják, hogy oltalmazottként arra nem kapnak jogot, hogy legálisan belépjenek Törökországba. Ezért illegális migrációs útvonalakon tudnak csak eljutni a szeretteikhez. Ezek az emberek többnyire a családok férfitagjai, akik elsőként indultak útnak Európába, hogy a veszélyes útvonalakat ők teszteljék először, majd ha sikerrel járnak, akkor kövessék őket a családtagjaik. A családjukat viszont régóta nem tudják maguk után vinni, mert Németországban egy törvény két éve leállította az ilyen családegyesítéseket. A folyamat most márciusban indult volna újra, de egy februárban megszavazott módosítás ezt a határidőt kitolta augusztus elsejéig. Igaz annak fejében, hogy amikor az egyesítések a nyáron újrakezdődnek, havi ezer oltalmazotti családtagot engednek majd be Németországba.

Az oltalmazottak szabadon mozoghatnak az unión belül, ezért Görögországig legálisan elmennek, majd onnan embercsempészekkel veszik fel a kapcsolatot. A görög-török határ egy szakaszát alkotó Evros folyón 200 euróért viszik át csónakkal a jelentkezőket.

Rovatok