Index Vakbarát Hírportál

Tiltakozások robbantak ki két gyermekmolesztálási ügy miatt Indiában

2018. április 13., péntek 14:11

Gyertyafényes menetet tartott Újdelhiben Rahul Gandhi, a legfőbb indiai ellenzéki erőnek számító Indiai Nemzeti Kongresszus nevű párt vezére csütörtökön, miután rendőrök és politikusok is belekeveredtek két gyermekmolesztálási ügybe, írja az MTI. További tiltakozásokat várhatóak a következő napokban India nagyobb városaiban, több ezer ember pedig a közösségi hálón követelt igazságot az áldozatoknak.

Az egyik esetben egy nyolcéves muszlim kislányt elrabolt, elkábított és megerőszakolt egy hindukból álló banda. A lányt napokig fogva tartották, meggyilkolták, holttestét pedig egy erdőben hagyták. Az ügyben készült első jelentésben a gyanúsítottak között szerepelt egy helyi politikus és egy az üggyel foglalkozó rendőr is, míg másokkal azzal vádoltak meg, hogy megpróbálták eltusolni a bűnügyet. Eddig négy rendőrt vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban.

A másik esetben meghalt a börtönben az a férfi, aki azzal vádolta a konzervatív Bháratíja Dzsanata Párt egyik parlamenti képviselőjét, hogy 9 hónappal ezelőtt elrabolta és megerőszakolta 16 éves lányát.  A helyi rendőrség nem jutott semmire az ügyben, a képviselő pedig tagadja, hogy köze lenne a dologhoz, de az ügy lendültbe hozta a zaklatás áldozatainak igazságot követelő mozgalmat.

Hat évvel ezelőtt országos felháborodást váltott ki Indiában, hogy Újdelhiben több férfi csoportosan megerőszakolt és meggyilkolt egy fiatal nőt a buszon. Emiatt szigorították a szexuális bűncselekményekre vonatkozó törvényeket, de 2016-ban még így is csak minden negyedik ügyben ítélték el az elkövetőt.

Rovatok