Index Vakbarát Hírportál

Katonák és lázadók is meghaltak egy egyiptomi terrortámadásban

2018. április 14., szombat 15:31

Az egyiptomi hadsereg közleménye alapján nyolc katona és tizennégy fegyveres lázadó veszítette életét a Sínai-félsziget középső részén szombaton, amikor robbanóövekkel és kézigránátokkal felfegyverkezett szélsőségesek megtámadtak egy katonai ellenőrző pontot – írja az MTI.

A terrorcselekmény néhány órával azután történt, hogy a hatóságok meghosszabbították az egy éve bevezetett rendkívüli állapotot. A militánsok hajnaltájban támadták meg az ellenőrző pontot, négyen közülük működésbe hozták robbanóöveiket, amivel nyolc katonát megöltek, másik tizenötöt pedig megsebesítettek. A katonák az összes támadóval végeztek.

Ez volt a legnagyobb támadás a biztonsági erők ellen Egyiptomban, mióta Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnököt, aki azt ígérte, hogy országa stabilitásáért és biztonságáért fog munkálkodni, a múlt hónapban második hivatali időszakra újraválasztották.

Egyiptom egy iszlamista lázadás ellen küzd a Sínai-félsziget északi részén, mióta Szíszi 2013-ban széles körű tiltakozó tömegmozgalom nyomán puccsal eltávolította a Muzulmán Testvériséghez tartozó Mohamed Murszi elnököt. Esz-Szíszi novemberben azután adott parancsot a hadseregnek arra, hogy három hónapon belül számoljanak le a militánsokkal, hogy egy brutális támadás során több mint 300 ember vesztette életét. A hadsereg februárban offenzívát indított a lázadók ellen.

Rovatok