Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki tüntetők csaptak össze rendőrökkel Jerevánban

2018. április 16., hétfő 16:12

Rendőrökkel csaptak össze hétfőn Jerevánban a Szerzs Szargszján leköszönt örmény államfő miniszterelnökké jelölését ellenző tüntetők, írja az MTI. Több ezer ellenzéki tüntető próbált meg áttörni a rendőrségi kordonon, hogy eljusson az örmény parlament épületéhez, a biztonsági erők könnygázt, valamint füst- és villanógránátokat vetettek be ellenük.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint az örmény főváros központi részén lévő Bagramján marsall sugárúton, ahol a tüntetések zajlanak, szögesdrótot is kihúztak a rendvédelmi szervek. Az AP amerikai hírügynökség szerint közel 10 ezren vonultak az utcákra Jerevánban, megbénítva a forgalmat.

"Én és képviselő kollégáim munkába igyekszünk, a többiek pedig velem tartanak" - hangoztatta a tüntetést szervező Nikol Pasinján ellenzéki parlamenti képviselő. A rendőrség provokációnak minősítette a tiltakozó akciót, miután az aktivisták erővel próbáltak áttörni a szögesdróton. A TASZSZ orosz hírügynökség helyszínen lévő tudósítója szerint sérültek is vannak.

A több napja zajló tüntetéseken az ellen tiltakoznak, hogy Szerzs Szargszján volt államfőt - aki tíz évig volt államfő, s a mandátuma alig egy hete járt le - hétfőn az ország miniszterelnökének jelölte a kormányzó Örményország Köztársasági Pártja. A parlament kedden szavaz róla.

Ellenzéki aktivisták már péntek este óta tiltakozó gyűléseket tartottak Szargszján jelölése ellen, nem fogadják el, hogy miniszterelnökként folytassa az ország kormányzását. Szombaton behatoltak a közszolgálati rádió épületébe is, amely emiatt egy óra hosszára megszakította adását.

Örményországban a folyamatban lévő alkotmányreform értelmében az eddigi elnöki rendszerről parlamentáris rendszerre térnek át.

Rovatok