Index Vakbarát Hírportál

Európai Bíróság: Jogsértő a białowieżai erdőben folyó fakitermelés

2018. április 17., kedd 12:09 | aznap frissítve

Uniós jogot sért a lengyel hatóságok döntése, amellyel engedélyezték a faritkítás kiterjesztését a kontinens egyik utolsó érintetlen erdejének számító białowieżai ősrengetegben – mondta ki kedden az Európai Bíróság az MTI híradása szerint.

A luxembourgi székhelyű törvényszék ítélete szerint

Lengyelország a tavaly májusban kezdődött intenzív fakivágással megsértette az uniós élőhely- és madárvédelmi irányelvekből eredő kötelezettségeit azáltal, hogy a hatóságok nem végeztek megfelelő hatásvizsgálatot a ritkítás kiterjesztésének engedélyezését megelőzően.

A bírói testület megállapította, hogy a számos ritka állatfajnak is otthont adó terület egy részének eltűnéséhez vezetne, és ezek nem igazolhatóak azzal, hogy a lucfenyők kérgét élősködők támadták meg.

A luxemburgi törvényszék ítélete nem meglepő azután, hogy február végén az Európai Bíróság főtanácsnoka már ugyanezt az állásfoglalást adta ki az ügyben. Yves Bot főtanácsnok szerint az erdőirtás elkerülhetetlenül bizonyos védett fajok szaporodóhelyének pusztulását vonja maga után.

A Lengyelország és Fehéroroszország területén elterülő erdőség bizonyos részei szigorú védelem alatt állnak. A számos ritka állatfajnak, köztük nyolcszáz európai bölénynek és a kontinens legmagasabb fáinak otthont adó terület felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi listájára is.

Az intenzív fakivágás tavaly májusban kezdődött, és a környezetvédők szerint veszélyezteti az erdőt, Varsó azonban azt állítja, hogy az intézkedés célja éppen az ősrengeteg pusztulásának megállítása. Az Európai Bíróság novemberben elrendelte a fakivágások azonnali leállítását, amíg nem születik meg az ítélet az ügyben. Az Európai Bizottság pedig tavaly kötelezettségszegési eljárást indított Varsóval szemben a kontinens utolsó érintetlen erdejének ritkítása miatt.

A lengyel környezetvédelmi tárca februárban úgy reagált, hogy végre fogják hajtani az őserdő ügyében születő ítéletet. Ugyanakkor újra azt állították, hogy Varsó összes eddigi lépése az uniós védelmet élvező białowieżai őserdő ügyében arra irányult, hogy a területet minél jobb állapotban megőrizzék a jelenlegi és az eljövendő nemzedékek számára. Lengyelország állítása szerint az erdőség fáit szúbogár támadta meg.

Rovatok