Index Vakbarát Hírportál

Antiszemitizmussal vádolja Orbánt közel kétszáz nyugati értelmiségi

2018. április 17., kedd 13:47

Közel 200 nyugati professzor, újságíró és közszereplő írta alá azt a nyílt levelet, amely nemrég jelent meg a Politico oldalán, és Angela Merkel felelősségét firtatja a magyar választásokkal kapcsolatban. A levél küldői keményen nekimennek a német politikusnak, amiért hallgatásával elősegíti a magyar demokrácia leépítését.

A meglehetősen kemény hangvételű levélben olyan állításokat fogalmaznak meg az Orbán-kormányról, mint hogy

Az említett pontok miatt a szakértők szerint a mostani magyar választás kevésbé volt szabad és igazságos.

A levélben a kormányt antiszemitizmus terjesztésével és közpénzből folytatott propagandával vádolják, és itt különösen a Soros György elleni lejárató hadjáratra utalnak. Szerintük Orbán egy kampánygyűlésen is a zsidók ellen uszított.

Politikai szakértők hiába figyelmeztetnek régóta, hogy a magyar demokrácia a túlélésért harcol, Angela Merkel kancellár egyelőre nem emelte fel hangját Orbán antiszemita retorikája és a demokratikus intézmények elleni támadásai miatt. Arra is kitérnek, hogy a Merkel vezette CDU a Fidesz szövetségese az Európai Parlamentben, politikusai pedig folyamatosan legitimálják Orbán akcióit, és egyelőre Merkel sem tett semmit annak érdekében, hogy ebben változás álljon be.

Ez a hallgatás bűnrészessé teszi. A tétlensége antidemokratikus és antiszemita erők szövetségesévé tette

– írják a levélben, kitérve arra is, hogy a németországi zsidók és más európai kisebbségek ezek után hogyan érezhetik azt, hogy a politikai vezetőik nem árulják el őket. Arra is figyelmeztetnek, hogy Orbán rossz példát mutathat más európai vezetőknek, és a demokrácia leépítése más országokra is átterjedhet.

Végül azzal zárják: a minimális becsület is azt kívánná, hogy Merkel határolódjon el nyilvánosan Orbán politikájától, és szólítsa fel az Európai Néppártot a Fidesz kizárására soraiból.

A 184 aláíró között vannak professzorok és oktatók a Harvardról, a Rutgersből, több író, politikai szakértő, illetve publicisták a német Spiegeltől és a Washington Post konzervatív blogjától.

Rovatok