Index Vakbarát Hírportál

A CIA igazgatója titkos küldetésben járt Észak-Koreában

2018. április 18., szerda 05:33

Mike Pompeo a CIA igazgatója két hete titokban Észak-Koreában járt, és Trump megbízásából Kim Dzsongunnal tárgyalt.

- adta hírül kedden éjjel a Washington Post két kormányzati szereplő információi alapján.A két ország között 2000 óta ez a legmagasabb szintű kapcsolatfelvétel.

Mike Pompeo - aki azóta Trump külügyminiszterévé avanzsált, bár a tárca vezetését még nem vette át - valószínűleg a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót készítette elő. Az előkészítő személye azért is érdekes, mert ahogy arról Trump új kormányzati garnitúrájával kapcsolatban megírtuk, az egykori republikánus képviselő korábban azt mondta, az észak-koreai helyzetet a diktátor megpuccsolásával/likvidálásával kéne megoldani. Ezt az álláspontját azonban miniszterjelöltként már visszavonta a szenátusi meghallgatásán.

Donald Trump amerikai elnök szintén kedden azt mondta, hogy már tartanak a "rendkívül magas szintű" közvetlen tárgyalások Észak-Koreával a leendő amerikai-észak-koreai csúcstalálkozóról.

Igen, rövid időn belül tárgyalunk Kim Dzsong Unnal, valószínűleg június elején, vagy ha jól mennek a dolgok, még korábban.

- közölte, de azért Trump nem lenne Trump, ha nem tette volna hozzá: még az is lehetséges, hogy nem lesz csúcstalálkozó.

Rovatok