Index Vakbarát Hírportál

Megváltoztatja az ország nevét a király

2018. április 19., csütörtök 17:56

Szváziföld királya, III. Mswati uralkodó bejelentette, hogy megváltoztatja az ország nevét, írja a BBC

Mostantól nem Szváziföldnek hívják ezt az intézményt, hanem nagyjából Szvázi Királyságnak ("Kingdom of eSwatini"). A névváltoztatás egybeesik III. Mswati ötvenedik születésnapjával, és az ország függetlenségének ötvenedik évfordulójával is. 

Szváziföld Afrika egyik legkisebb országa Mozambik és Dél-Afrika közt, alig 1,2 millió lakosuk akkora területen él, mint nagyjából két Bács-Kiskun megye. És ha tényleg Magyarország legnagyobb versenyelőnye az, hogy Fidesznek megint kétharmada van, akkor Szváziföld az egyik legversenyképesebb ország a világon: olyan elképesztő politikai stabilitás van arrafelé, hogy  Ngwenyama (azaz a király) III. Mswati és kedves anyukája, Ndlovukati ("anyakirályné") Ntfombi Tfwala 1986 óta uralkodnak az abszolút monarchiában, sok helyinek egyfajta spirituális vezetőként is. Sajnos az agrárországnak nem megy olyan jól, a várható élettartam alig haladja meg az 50 évet.

A király, avagy az "Oroszlán" számos, pontosabban 15 felesége mellett arról is híres, hogy szeret hagyományőrző ruhákban fellépni. Apjának, II. Sobhuzának egyébként állítólag még 125 felesége volt, ehhez mérve még kifejezetten visszafogottnak nevelte a kis Mswatit. A királyi család fényűző életmódja és udvartartása az ország költségvetésének jelentős részét elviszi, írta még évekkel ezelőtt a BBC a Szvázi Királyság toprongyos gazdasága kapcsán. 

Nem szereti a rossz híreket

Mswati demokratikus törekvéseit korlátozottnak lehetne mondani, 2003-ban ugyanis új alkotmányt léptetett életbe, amiben jobbnak látta betiltani az ellenzéki pártokat. A külföldi és belföldi tiltakozások hatására később módosította az alkotmányt, ami szerint létezhetnek ugyan ellenzéki pártok, de nem kell róluk tudomást venni. Majd 2007-ben Mswati ismét kimondta, hogy az ellenzéki pártok be vannak tiltva az egyébként különösen korrupt országban.

Az ország sajtóját is foglyul ejtette az állam, tilos negatív híreket írni vagy kritizálni a királyságot, az újságok cenzúra alatt működnek, internetre pedig nagyon kevés helyinek van pénze a Freedom House országprofilja alapján

Rovatok