Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna lekapcsolt 40 orosz tévét az ország keleti felében

2018. április 19., csütörtök 21:43

Zavaróadók segítségével Ukrajnában sikeresen blokkolták a sugárzását több mint 40 orosz, illetve szakadár tévécsatornának az ország keleti, harcok sújtotta részében - jelentette az MTI szerint Leonyid Jevdocsenko tábornok, az állami kommunikációs és információs védelmi szolgálat vezetője.

Jevdocsenko a frontzónából jelentkezett be az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) katonai bizottságának kijevi értekezletére. Elmondta, hogy 150 település vált így "védette", illetve az analóg és a digitális adásokat ugyanúgy tudják blokkolni ebben a sávban. Az ülésen jelenlévő Porosenko államfő még külön hangsúlyozta, hogy egyúttal ezek az adók felerősítik az ukrán tévék jeleit, amitől azok tisztábban foghatók.

Szerinte a oroszok által indított hibridháborúnak a katonai agresszión és a gazdasági nyomásgyakorláson túl fontos eleme az ukránellenes propaganda és az álhírek terjesztése. Az ilyen típusú veszéllyel és fenyegetéssel szemben pedig az ukrán államnak meg kell tennie a szükséges védelmi lépéseket.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósítása szerint Porosenko még azt is elmondta, hogy következő lépésként meg kell vizsgálni, miként lehet az internet és a közösségi oldalak segítségével szembeszállni az orosz agresszióval, nem sértve eközben a szólásszabadságot.

Ukrajna területének jó részén egyébként a szolgáltatók az elmúlt években fokozatosan állították le az orosz tévék sugárzását, mára már egy orosz csatorna sincs a  csomagjaikban.

Rovatok