Index Vakbarát Hírportál

Aszad visszaadta a francia Becsületrendjét

2018. április 20., péntek 05:27

Visszaadta Becsületrendjét csütörtökön Franciaországnak Bassár el-Aszad szíriai elnök, napokkal azután, hogy Párizs lépéseket tett a kitüntetés visszavonására, írta az MTI. Aszad irodája közleményében kiemelte, az államfő döntését azután hozta meg, hogy Franciaország részt vett az Egyesült Államok vezette támadásban, amelyben a hétvégén szíriai kormányhivatalokat vettek célba.

A dokumentum szerint Aszad nem tartja megbecsülésnek, hogy hordhatja egy olyan ország kitüntetését, amely az "Egyesült Államok rabszolgája", és amely támogatja a terrorizmust. Aszad 2001-ban kapta Jacques Chirac francia elnöktől a Becsületrend Nagykeresztjét, nem sokkal azután, hogy szíriai államfő lett apja, Háfez el-Aszad halálát követően. 

A kitüntetést a Szíriában a francia érdekeket képviselő, damaszkuszi román nagykövetségen keresztül juttatják el Franciaországba. A Becsületrend a legmagasabb francia állami kitüntetés, jelmondata "Becsület és Haza". 

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország azután mért rakétacsapásokat Szíriára, hogy a szíriai felkelők a kelet-gútai Dúmában történt gáztámadás elkövetésével vádolták meg Aszadot, amelyben emberek tucatjai veszthették életüket. 

    Az Élysée-palota hétfőn közölte Párizsban, hogy eljárást indított az Aszadnak adományozott Becsületrend visszavonására.

Rovatok