Index Vakbarát Hírportál

Forró dróttal kötik össze Kim Dzsongunt és a dél-koreai elnököt

2018. április 20., péntek 12:00

Közvetlen telefonvonalon tud egymással beszélni péntektől Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök - közölték szöuli illetékesek az MTI összefoglaló híre szerint.

Dél-Korea kezdeményezte az első próbahívást helyi idő szerint délután négy előtt, és gond nélkül működött - mondta el Jun Kun Jung, a szöuli elnöki hivatal egyik tisztségviselője. "Olyan volt, mintha a közvetlen szomszédunkat hívtuk volna fel" - tette hozzá az újságíróknak nyilatkozó hivatalnok. A telefon a dél-koreai elnök dolgozóasztalán található.

Később Észak-Korea is kipróbálta a hívásindítást, hogy kiderüljön, mindkét irányban működik-e a közvetlen összeköttetés. A próbahívások teljes hossza 4 perc 19 másodperc volt az idézett tisztségviselő szerint.

A szöuli elnöki palota, a Kék Ház több munkatársa rámutatott, hogy a közvetlen kommunikációs vonalnak köszönhetően tovább enyhülhet a feszültség a Koreai-félszigeten. Azt mondták, a múltban több határvillongás oka a félreértés vagy a kommunikáció hiánya volt a felek között, ami így megoldódhat. Kim és Mun megegyeztek, hogy még az április 27-i csúcstalálkozójuk előtt kipróbálják a telefonvonalat.

A forródrót beüzemeléséről a múlt hónap elején született megállapodás, miután a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, Csung Jui Jong Phenjanban találkozott Kimmel. Az észak-koreai vezető akkor jelezte, hogy Munnal és Donald Trump amerikai elnökkel is hajlandó találkozni. A megbeszélések a várakozások szerint érzékeny kérdéseket is érintenek majd, köztük a koreai konfliktus lezárását és Észak nukleáris programját. Az 1950-53 közötti koreai háború nem békeszerződéssel, hanem csak fegyverszünettel ért véget, ezért a két ország elvileg máig hadban áll egymással.

Rovatok