Index Vakbarát Hírportál

Natalie Portman nem veszi át Genezis-díját Izraelben

2018. április 20., péntek 16:20 | aznap frissítve

Natalie Portman amerikai színésznő nem veszi át az izraeli Nobel-díjnak is nevezett, kétmillió dollárral járó Genezis-díját, mert az elmúlt időszak izraeli történései miatt nem engedi a lelkiismerete, írta a Jediót Ahronót honlapja, az ynet.

Noha a Jeruzsálemben született izraeli-amerikai színésznő nem utazik Izraelbe az eredetileg június 28-ra tervezett ünnepségre és ezért idén meg sem tartják a ceremóniát, a díjat odaítélő alapítvány képviselői bejelentették, hogy ennek ellenére megkapja az elismeréssel járó kétmillió dollárt (500 millió forintot). Portman arra nem tért ki, hogy mely legutóbbi események miatt mondta le részvételét a díjátadó ünnepségen, de a ynet szerint a Gázai övezet határánál zajló, több tucat palesztin halálos áldozattal járó tüntetéssorozatról lehet szó.

Két palesztint lelőttek

Két palesztint agyonlőttek, sokakat pedig megsebesítettek az izraeli katonák a Gázai övezet határánál sorozatban negyedik pénteken zajló erőszakos tüntetéseken. Egy 24 éves férfit Gáza Dzsabalia negyedétől keletre, 25 éves társát pedig az övezet északi határánál lőtték le a határ túloldalán felsorakoztatott izraeli mesterlövészek, akik előzőleg figyelmeztették a tüntetőket, hogy lőnek a határsértőkre és a határkerítéshez közeledő csoportok vezetőire.

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a halálos áldozatokon túl délutánig további negyven palesztint kezeltek lőtt sebekkel vagy könnygáz belélegzése miatti légzési nehézségekkel az enklávé kórházaiban, írja az MTI.

Ezen a pénteken az övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet közelebb vitte a határkerítéshez a határsáv öt pontján felállított, tüntetőket kiszolgáló sátrakat, de az izraeli katonai rádió beszámolója szerint ezúttal csak ezerötszáz palesztin demonstrált, számuk a múlt péntekinek csak mintegy hatoda volt.

A határkerítésnél már negyedik alkalommal tüntető palesztinokhoz röplapokat szórt le az izraeli hadsereg a levegőből, amelyben felszólították őket, hogy maradjanak távol az izraeli határtól.

A Hamász szervezte tiltakozássorozat három korábbi pénteki erőszakos demonstrációján eddig összesen 28 gázait lőttek le a határ túloldaláról az izraeli mesterlövészek, és további több százan sebesültek meg – főként a lábukon – a határkerítés megközelítése, megrongálása vagy robbanószerkezetek elhelyezése nyomán.

Rovatok