Index Vakbarát Hírportál

Megválasztotta első női elnökét a világ első szociáldemokrata pártja

2018. április 22., vasárnap 17:57

Megválasztotta első női elnökét a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a kormánypártot ezentúl Andrea Nahles szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezető irányítja, írja az MTI. 

A 47 éves politikusra az érvényesen szavazó küldöttek 66,35 százaléka, 414 fő szavazott. A több mint 150 éve működő SPD a legrégebbi német párt és a világ első szociáldemokrata pártja, eddig kizárólag férfiak vezették.

Az SPD a tavalyi Bundestag-választási kampányban az előző megválasztott elnök, Martin Schulz irányítása alatt hibákat követett el, ezért nem meglepő, hogy a választók nem bíztak bennük, mondta Andrea Nahles. Szerinte változtatásra van szükség, méghozzá a szociáldemokrácia legfőbb elve, a szolidaritás középpontba állításával.

A politikus kiemelte, hogy mindenkinek ki kell állnia a jobboldali populizmus, a sovinizmus, a nacionalizmus és a diszkrimináció ellen. Majd beszólt Orbán Viktornak, Jaroslaw Kaczynsky lengyel és Donald Trump amerikai vezetőknek, akik szerinte 

teljes mértékben törlik a szolidaritást.

Az SPD új elnöke katolikus családból származik, a bonni egyetemen germanisztikából és politikatudományból szerzett diplomát, az SPD vezetői közé a párt ifjúsági szervezetének (Jusos) elnöki tisztségét megszerezve került 1995-ben. Harminc év alatt volt már az SPD főtitkára, Bundestag-képviselője, a frakció helyettes vezetője és vezetője, valamint munkaügyi és szociális ügyekért felelős miniszter Angela Merkel harmadik kormányában, a 2013-2017-es ciklusban.

Rovatok