Index Vakbarát Hírportál

A G7 külön munkacsoporttal figyeli majd Oroszországot

2018. április 23., hétfő 23:29

Munkacsoportot hoznak létre a G7 külügyminiszterei Oroszország „káros viselkedésének" megfigyelésére, jelentette be Boris Johnson brit külügyminiszter a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő csoport külügyminisztereinek torontói találkozóján, írja az MTI. Johnson szerint Moszkva cselekedeteivel indokolta, hogy erre van szükség.

Oroszország és a nyugati államok között az elmúlt években folyamatosan nőtt a feszültség, emlékeztetett tudósításában a Reuters hírügynökség, példaként említve a szíriai és az ukrajnai konfliktust. Amerikai hírszerző ügynökségek szerint Oroszország beleavatkozott a 2016-os elnökválasztási kampányba, és a nyugati országok Moszkvát vádolják a márciusban az angliai Salisburyben idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlettel, amelynek célpontja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök volt. Moszkva tagadja az amerikai választásokba való beavatkozás és a salisbury mérgezés vádját is.

Boris Johnson szerint kollégáival egyetértettek abban, hogy éberséget kell tanúsítani Oroszországgal kapcsolatban, „legyen szó akár kiberhadviselésről, dezinformációkról, gyilkossági kísérletekről", és közösen kell fellépni ellene. A házigazda Kanada külügyminisztere, Chrystia Freeland úgy fogalmazott, a munkacsoport segít megvédeni a demokráciákat attól, hogy aláássák őket.

A tanácskozásról szóló tudósítások megjegyzik, hogy a G7 csoportnak ugyanakkor szüksége van Oroszország együttműködésére a polgárháború lezárásához Szíriában, ahol Moszkva – és Irán – Bassár el-Aszad elnök kormányát támogatja a felkelőkkel szemben.

Heiko Maas német külügyminiszter azt mondta, újfent megállapították, hogy a szíriai konfliktus politikai úton való lezárása nem lehetséges Oroszország nélkül, és Moszkvának ki kell vennie a részét a rendezésből. John Sullivan ügyvivő amerikai külügyminiszter felszólította Oroszországot, hogy ne gördítsen akadályokat a béke elérése elé Szíriában, és legyen konstruktív partner a nyolcadik éve tartó szíriai harcok lezárásában.

Rovatok