Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek mondta ki a bíróság Salah Abdeslamot

2018. április 23., hétfő 10:27

Bűnösnek mondta ki a bíróság a 2015-ös párizsi terrortámadás egyetlen életben maradt elkövetőjét, Salah Abdeslamot. Abdeslam 2016-ban egy brüsszeli rajtaütésen megpróbálta megölni a rendőröket.  

Abdeslam húsz év börtönt kapott. A Belgiumban zajló tárgyalás verdiktjén sem ő, sem bűntársa, Sofien Ayari nem volt jelen. Ayarit is húsz év börtönre ítélték.

Az ominózus brüsszeli rajtaütés 2016-ban történt a belga főváros Forest nevű kerületében egy lakásban, amely – mint később kiderült – a párizsi terrortámadások óta szökésben lévő Abdeslam búvóhelyéül szolgált. Társaival tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a lakásban tartózkodó három férfi közül egyet agyonlőttek. Kettőnek, köztük Abdeslamnak viszont sikerült elmenekülnie a háztetőkön át. A lövöldözésben több rendőr is megsebesült. A szökevényeket néhány nappal később elfogták. 

Az ügyben Abdeslam és társa, Soufien Ayari ellen gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás Belgiumban.

A francia fővárosban 2015. november 13-án hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember vesztette életét. A párizsi terrortámadások elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban.

Rovatok