Index Vakbarát Hírportál

Az osztrák kancellár határozottan visszautasít minden sorosozást

2018. április 24., kedd 14:36

Sebastian Kurz osztrák kancellár nem osztja Johann Gudenusnak, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakcióvezetőjének Soros Györggyel kapcsolatos nézeteit, miszerint az amerikai magyar befektető illegális bevándorlókkal akarná elárasztani Európát - jelentette az APA osztrák hírügynökség kedden, hozzátéve, hogy a választási kampányban ugyanezt állította Orbán Viktor miniszterelnök. 

Az erre vonatkozó kijelentéseket "egyértelműen visszautasítom" - jelentette ki Kurz keddi sajtótájékoztatóján. Minderről az MTI számolt be.

Gudenus a Die Presse című osztrák napilapban szombaton megjelent interjúban beszélt arról, hogy "megalapozottnak tartja azokat a szóbeszédeket", amelyek szerint Soros György szerepet játszhatott abban, hogy az utóbbi években tömegesen érkeznek bevándorlók Európába. Gudenus meggyőződését fejezte ki, hogy Soros óriási tőkehatalmával igyekezett mindenféle fordulatot finanszírozni Kelet-Európában. Olyan nem kormányzati szervezeteket támogatott, amelyek felelősek abban, hogy tömegesen érkeznek bevándorlók Európába. 

Sebastian Kurz Heinz-Christian Strache alkancellárral, az FPÖ elnökével Bécsben közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: jól működik az együttműködés a koalíción belül, de vannak kérdések, amelyek megítélésében a két pártnak különbözik a véleménye. Kurz a hírügynökségi jelentés szerint hozzátette, hogy ő maga "negatívan ítéli meg" Orbán Viktor kijelentéseit. 

Strache ezzel szemben Gudenus pártját fogta, és hangsúlyozta, hogy itt "mindenféle felekezettől független" tárgyilagos kritikáról van szó. Ezzel az FPÖ-elnök közvetetten visszautasította az antiszemitizmus vádját, amellyel többen Gudenust illették a szóban forgó interjú miatt.

Norbert Hofer közlekedési miniszter, az FPÖ-alelnöke szintén védelmébe vette Gudenus kijelentéseit. "Amit Gudenus mondott, azt szabad kell, hogy legyen kimondani" - fogalmazott, majd kifejtette: ha például őt valaki bírálja, akkor az a bírálat nem vonatkozik az evangélikus egyházra amiatt, hogy ő maga evangélikus vallású. Szerinte ugyanígy ha valaki Soros Györgyöt bírálja, attól az még nem lesz automatikusan antiszemitizmus. "Nem lenne szabad azonnal olyan hozzáállást feltételezni, amilyen nekünk itt, Ausztriában nincs is" - mondta Hofer. 

A szombaton megjelent Gudenus-interjú után a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) több képviselője elhatárolódott az FPÖ-frakcióvezető szavaitól. Martin Engelberg ÖVP-képviselő vasárnap a Facebookon azt írta: Johann Gudenus véleménye a magyarországi Soros-ellenes kampányról "nincs összhangban az osztrák kormány álláspontjával". Szerinte jobb lett volna, ha az FPÖ-politikus inkább nem szólal meg ebben a kényes ügyben, mert szavaival antiszemitizmust szít.

Othmar Karas, az ÖVP európai parlamenti képviselője pedig a Kurier am Sonntag szerint kijelentette: ez egy "újabb hihetetlen és botrányos kisiklás". "Egy felelősségteljes és komoly osztrák külpolitikában az olyan Orbán-féle eszközöknek, mint a bűnbakkeresés és a kitalált ellenségképek, nincs semmiféle keresnivalójuk" - szögezte le Karas az MTI összefoglalója szerint.

Rovatok