Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglant kértek a háborús bűnös Radovan Karadzsicsnak

2018. április 24., kedd 19:43

Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte kedden az ügyészség Radovan Karadszicsra az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) előtt zajló fellebbviteli tárgyaláson. A volt boszniai szerb elnököt háborús bűnök miatt 40 év börtönre ítélte a Nemzetközi Törvényszék még 2016-ban.

Radovan Karadzsics az 1992-1995 közötti, közel százezer halottat követelő boszniai háborúban követett el népirtást, valamint egyéb háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket. A tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találták az exelnököt, aki az ítélet szerint a srebrenicai mészárlásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg.

Karadzicot 2016-ban egyrendbeli népirtás vádpontja alól felmentették, miközben a vádhatóság szerint a boszniai szerb csapatok által 1992-ben elkövetett gyilkosságok igenis népirtásnak minősülnek. Katrina Gustafson ügyész szerint a törvényszék visszaélt mérlegelési jogkörével, amikor a "példa nélküli" súlyosságú bűncselekményekért csak 40 év börtönre ítélte a politikust.

Ezzel szemben Peter Robinson, az elítélt védőügyvédje azt mondta, hogy bár Prijedorban tényleg elkövettek háborús és emberiesség elleni bűnöket, de ez nem ér fel népirtással. A magát egyébként ártatlannak valló, 72 éves Karadzsics a verdikt érvénytelenítését és új tárgyalás kiírását kérte. Az ítélethirdetés az év végére várható.

A boszniai szerb elnöki tisztséget 1992-től betöltő Radovan Karadzsics ellen már 1995-ben vádat emeltek, ő azonban éveken át bujkált, és csak 2008 júliusában fogták el Belgrádban és adták ki Hágának, ahol a következő évben kezdődött meg a pere. 

Rovatok