Index Vakbarát Hírportál

Börtönre ítélték az Erdogan-ellenes török napilap 14 munkatársát

2018. április 25., szerda 23:50

Terrorista szervezetek támogatásának vádjával börtönbüntetésre ítélték szerdán este a kormánykritikus Cumhuriyet (Köztársaság) török napilap tizennégy munkatársát Törökországban, jelentette az MTI.

Az isztambuli Silivri kerületének bíróságán kilenc hónapja zajló perben született ítélet nem jogerős, a védők már korábban bejelentették, hogy fellebbezni fognak az elmarasztaló ítéletek ellen. A vádlottak a fellebbezési eljárás ideje alatt szabadlábon védekezhetnek. Az eddig egyedüliként még vizsgálati őrizetben tartott Aki Altay, a Cumhuriyet igazgatótanácsának elnöke is feltételesen szabadlábra kerülhetett.

A Reuters hírügynökség közlése szerint a napilap 14 munkatársát ítélték el, hármukat azonban felmentették. Az ügyben eredetileg vádlottként szereplő - de külföldön tartózkodó - két személy, a Németországban élő Can Dündar volt főszerkesztő és a szökésben lévő Ilhan Tanir elleni eljárást elkülönítve folytatják.

Volt, aki nyolc évnél is többet kapott

Az AFP francia hírügynökség tudósítójának közlése szerint a lap munkatársait két és fél évtől nyolc évig terjedő börtönbüntetésekre ítélték.

A legtovább terjedő büntetéseket Murat Sabuncura, a lap főszerkesztőjére, Aki Altay, a Cumhuriyet igazgatótanácsának elnökére, Ahmet Sik oknyomozó újságíróra és Aydin Engin újságíróra szabta ki az ítélőszék, ők egyenként több mint 7 év börtönt kaptak - olvasható a Cumhuriyet internetes felületén.

A dpa német hírügynökség értesülése szerint Altayt nyolc év egy hónap és tizenöt nap szabadságvesztésre ítélték, Sabuncu és Sik hét és féléves börtönt kapott. A többi vádlottat rövidebb tartamú szabadságvesztésre ítélték.

A Reuters ugyanakkor kiemelte, hogy az egyik vádlott, Ahmet Kemal Aydogdu nem is dolgozott a napilapnak, mégis ő kapta a legsúlyosabb büntetést, tíz év szabadságvesztést. A férfi a Twitteren folytatott tevékenysége miatt került a vádlottak padjára - mondta Ozden Ozdemir, az egyik védőügyvéd.

Mi csak újságírást végeztünk

A Cumhuriyet munkatársait azzal vádolták, hogy védelmezik és támogatják az Ankara által terrorista szervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezetet, a szélsőbaloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Frontot (DHKP-C), valamint a 2016-os puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen mozgalmát. Emre Ipernek, a lap könyvelőjének a bűnösségét viszont terrorpropaganda terjesztéséért állapította meg a törvényszék.

Sabuncu az ítélethirdetésen kijelentette:

Az újságírás nem bűncselekmény, mi csak újságírást végeztünk.

"Mi fogunk győzni" - írta vádlott társa, Ahmet Sik Twitter-üzenetében.

Fel kell emelni a fejünket. A történelem során egyetlen diktatúra sem győzött az igazak elhallgattatásáért folytatott harcában.

Fikret Ilkiz védőügyvéd közölte: az ügyészségnek nem volt bizonyítéka a vádakra, az újságíróknak az a bűne, hogy újságírást végeztek, maga a Cumhuriyet létezése a bűncselekmény a hatóságok szemében.

Az isztambuli főügyészség által készített vádirat szerint a török köztársaság 1923-as alapítása után egy évvel létrehozott Cumhuriyet a legutóbbi három évben, különösen pedig a 2016. júliusi puccskísérletet követően - egy időben a lap vezetésében történt változásokkal - az újság múltjával szögesen ellentétes irányt vett.

A szöveg értelmében 2013-tól a gülenista mozgalom vette át az irányítást a lap felett, a 2015-től főszerkesztő Can Dündar vezetése alatt pedig az újság elfordult eredeti céljaitól és szellemiségétől, olyan híreket és kommentárokat közölt, amelyek messze túlmutattak a sajtószabadság biztosította éles bírálaton, és így támadták a köztársaság kormányát és Recep Tayyip Erdogan államfőt is. 

Rovatok