Index Vakbarát Hírportál

Németország egymilliárd dollárt ad a szíriai válság enyhítésére

2018. április 25., szerda 12:48

Németország egymilliárd eurót ajánlott fel a polgárháború sújtotta Szíriában élő rászorulók és a környező országokban menedéket keresők támogatására - a felajánlást az Európai Unió és az ENSZ által szervezett, 80 ország részvételével zajló brüsszeli donorkonferenciájának szerdai zárónapján jelentette be Heiko Maas német külügyminiszter. Maas szerint ezt az egymilliárd eurót egészíthetik ki további 300 millióval az év második felében, Németország 2019-es költségvetésének elfogadása után.  Becslések szerint Németország 2012 óta 4,5 milliárd euró támogatást nyújtott a konfliktus áldozatainak megsegítésére.

Az Európai Unió is a zsebébe nyúlt; Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő bejelentette, hogy az EU a korábbi felajánlások mellett, a tavalyi évhez hasonlóan idén is 560 millió eurót fog nyújtani a rászorulók megsegítésére Szíriában, illetve a menekültek ellátására Libanonban és Jordániában. A konferencián összesen 6 milliárd eurót szeretnének összegyűjteni a humanitárius katasztrófa enyhítésére. 

A főképviselő a donorkonferencián az Aszad szíriai elnök legfőbb külföldi támogatóinak számító Oroszországnak és Iránnak is üzent, méghozzá azt, hogy "gyakoroljanak nyomást" Damaszkuszra a béketárgyalások felújítása, az immár nyolcadik éve tartó polgárháború lezárása érdekében. 

Úgy hisszük, hogy a fenntartható béke megteremtésének egyetlen útja az ENSZ égisze alatt zajló politikai folyamat.

- mondta Mogherini, aki hangsúlyozta, hogy a konferencia arra is lehetőséget kínál, hogy politikai támogatást gyűjtsenek a genfi béketárgyalások újraindításának érdekében. A főképviselő az iráni nukleáris megállapodás jövőjéről (Trump fel akarja mondani az Obama-kormányzat által nyélbe ütött egyezményt) diplomatikusan azt mondta: 

A szerződés működik, ezért meg kell őrizni.

(MTI)

Rovatok