Index Vakbarát Hírportál

Klaus Iohannis lemondásra szólította fel a román miniszterelnököt

2018. április 27., péntek 10:54

Klaus Iohannis jobboldali román államfő pénteken bejelentette: megvonja bizalmát Viorica Dăncilă szociáldemokrata miniszterelnöktől, alkalmatlannak tartja őt tisztsége ellátására és lemondásra szólítja fel, írja az MTI. Iohannis szerint a miniszterelnök megszegte a hivatali esküjét és pártutasításokat hajt végre. A Maszol.ro azt írja, Iohannis szerint a kormányfő megkérdőjelezte a román jegybank függetlenségét, az államfő szerepét az ország külpolitikájának kialakításában, képtelennek bizonyult az állam más intézményeivel folytatott lojális együttműködésre, és csak a pártjától kapott utasításokat hajtotta végre.

Az államfő szerint az alig három hónapja tisztségben lévő Dăncilă alkalmatlansága sérülékennyé tette a kormányt, ezért távoznia kell tisztségéből, írja a lap. A Szociáldemokrata Párt (PSD) szeretné "megkaparintani politikailag" a Román Nemzeti Bankot, mondta a román államfő. A konfliktus előzményeiről itt olvashat kicsit bővebben.

Mi legutóbb akkor írtunk a román miniszterelnökről, amikor kiderült, hivatalból eljárást indított az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ellene, amiért a politikus megsértette az autistákat. A nemrég hivatalba lépett szociáldemokrata kormányfő bírálta a kormánykoalíció ellenfeleit, akik szerinte szándékosan félretájékoztatják az Európai Uniót.

Ezek az emberek ismerik a valóságot, de nem hajlandók látni, elfogadni azt. Ezek az emberek autisták, akik nem látják, és nem hallják azt, ami minden jóhiszemű ember számára látható

- jelentette ki a román kormányfő.

Viorica Dăncilă január végén lett Románia miniszterelnöke, mint első női miniszterelnök, az új szociálliberális kormányt vezetve. Klaus Iohannis román államfő január közepén bejelentette, hogy Viorica Dăncilă EP-képviselőt bízza meg kormányalakítással. Dăncilăt az eddig is kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolta a miniszterelnöki posztra a fellógatós nyilatkozata után megbukott Mihai Tudose helyére. Tudose azután mondott le, hogy pártja, a 2016 decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta tőle politikai támogatását. Viorica Dăncilă egy éven belül már a harmadik miniszterelnök, 2010 óta összesen tízen próbálták ki magukat kormányfőként.

A mérnöki végzettségű, 54 éves Dăncilă 1988-ban szerzett oklevelet a ploiesti-i Olaj- és Gázipari Egyetemen, több mint két évtizede tagja a szociáldemokrata pártnak, 2006-ban politikatudományokból szerzet mesteri oklevelet. 2015 óta vezeti a szociáldemokraták nőszervezetét, 2009 óta tagja az EP-nek. 2008 és 2010 között abban a dél-romániai Teleorman megyében volt önkormányzati képviselő, amelynek megyei tanácsát Liviu Dragnea mostani pártelnök vezette. Dăncilăt is egyértelműen Dragnea emberének tartják, aki maga is szívesen lenne miniszterelnök, csakhogy az alkotmány priusza miatt kizárja ezt a lehetőséget.

A politikus azért kapott két év felfüggesztett szabadságvesztést, mivel a 2012-es népszavazáson a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében csalásra bujtotta fel. 2016 óta ezért a hatalom gyakorlásához engedelmes helyettesekre van szüksége, ezért egy év alatt a pártelnökkel szemben önállósulni próbáló két miniszterelnökét is leváltotta.

Rovatok