Index Vakbarát Hírportál

Rohamtempóban halad a Török Áramlat tengeri vezetékének lefektetése

2018. április 30., hétfő 14:28

Befejeződött a Török Áramlat első vezetéke mélytengeri szakaszának lefektetése Törökország fekete-tengeri partvidékének közelében - írja az MTI. 

Az építkezés üteme gyors, 2017 május 7.-e óta már 1161 kilométer tengeri gázvezeték épült meg, ami a teljes hossz 62 százaléka. A Pioneering Spirit hajóról folytatott mélytengeri csőfektetés átlagos sebessége napi 4,3 kilométer volt. A maximális teljesítmény pedig napi 5,6 kilométer volt, amit februárban kétszer sikerült elérni. 

A Gazprom közleménye szerint a Török Áramlat fekete-tengeri építése egyszerre zajlik az orosz és a török partvidéken. Az első vezeték munkálatai a parti csatlakozó szakaszok kiépítésével fejeződnek majd be. A tervek szerint a Pioneering Spirit a második vezeték lefektetését az idei harmadik negyedévben kezdi majd meg.    

Oroszország és Törökország 2016 októberében kötötte meg a kormányközi megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről. A gázvezetéknek két szárazföldi és egy tengeri szakasza lesz, ez utóbbi megépítését a Gazprom finanszírozza. 

A két vezeték egyike kizárólag Törökországot látja majd el földgázzal, a másik vezeték Európába szállítja az orosz földgázt Törökországon át. A gázfolyosó a Török Áramlat gázvezetéken keresztül az Oroszországból Törökországba érkező gázt Bulgárián és Szerbián át tudja eljuttatni Magyarországra, és 2019 végére egy 6 milliárd köbméter gáz fogadására alkalmas infrastruktúra jön létre Magyarország és Szerbia határán.

Rovatok