Index Vakbarát Hírportál

Egy orosz vadászgép megpiszkált egy jenki kémgépet

2018. május 1., kedd 18:20

Haditechnika iránt rajongó olvasóink kedvéért azzal kezdenénk, hogy tudjuk, hogy a megpiszkált nem egy bevett szakkifejezés a maroklőfegyverek és elsütőbillentyűk birodalmában, de azon dolgozunk, hogy az legyen.

A CNN beszámolója szerint egy orosz felségjelzésű Szu-27-es vadászgép elfogó manővernek látszó tevékenységet végzett az amerikai haditengerészet egyik P-8-as felderítőgépének tőszomszédságában, amit az amerikaiak szimplán

szakszerűtlennek

neveztek. A Szu-27-es hat méterre közelítette meg a Balti-tenger felett, nemzetközi légtérben repülő P-8-ast, ami kábé olyan, mintha egy bárban beleülnénk valakinek az ölébe. A manővert egyébként biztonságosnak minősítették, csak éppen a farokméregetésen túl nem sok értelme volt.

Az amerikai haditengerészet részéről Zach Harrell őrnagy azt közölte a sajtóval meglehetősen szűkszavúan, hogy 

Az amerikai haditengerészet hajói és repülőgépei rendszeresen interakcióba kerülnek más országok katonai egységeivel. Amennyiben ezek nem biztonságosak, arról a haditengerészet minden esetben beszámol.

A legutóbbi hasonló esetre januárban került sor, akkor is egy orosz Szu-27-es abajgatott egy EP-3-as amerikai gépet, igaz, akkor nem hat, hanem másfél méteres közelségből. (A kocsmás hasonlatra visszatérve ez már a bugyiban/alsónadrágban kurkászás kategóriája.)

Rovatok