Index Vakbarát Hírportál

Tizenöt halott egy templom elleni támadásban Közép-Afrikában

2018. május 1., kedd 22:29

Legalább 15 ember, köztük egy pap életét követelte kedden a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban ismeretlen fegyvereseknek egy templom ellen intézett támadása. A támadás a főváros főleg muszlimok lakta PK5 nevű negyedének peremén történt, ahol a múlt hónapban 21-en haltak meg az ENSZ Közép-afrikai Békefenntartó Missziójának (MINUSCA) és a helyi biztonsági erők közös műveletében, amely a területen tevékenykedő fegyveres bűnözői csoportok ellen irányult.

Szemtanúk beszámolói szerint a Notre Dame de Fatima templomot a reggeli mise során lőfegyverekkel és gránátokkal támadták meg. A hívek az templom falába vájt résen keresztül menekültek. Walter Brad Mazangue, a bangui főegyházmegye titkárságának vezetője szerint a halálos áldozatok között van egy Albert Toungoumale Baba nevű pap is. A helyi kórház szóvivője szerint mintegy 30 embert vittek be hozzájuk, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet pedig közölte, hogy hozzávetőleg 50 sérültet láttak el.

Egyelőre nem világos, melyik szervezet vagy csoport felelős a támadásért. Banguiban és az ország más térségeiben a muszlimok és keresztények közötti felekezeti erőszak a polgárháború öt évvel ezelőtti kirobbanása óta nem számít ritkaságnak. 2013-ban a korábbi Seleka lázadó szervezet tagjai megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

A bangui Notre Dame de Fatima templomot 2014-ben is támadás érte, akkor is egy pap valamint több hívő vesztette életét. (MTI)

Rovatok