Index Vakbarát Hírportál

Trump testőrei lerohanták Trump orvosának irodáját

2018. május 2., szerda 07:00

Trump testőrei rohanták le Trump orvosának irodáját,hogy elvigyék az elnök kartotékját

– számolt be kedden maga az orvos, Harold Bornstein a még 2017 februárjában történt esetről, ami után „megerőszakolva, megfélemlítve és elszomorítva” érezte magát. Elmondása szerint Trump egyik testőre és Trump cégcsoportjának egyik ügyvédje írásos felszólítás nélkül markolta fel a szakvéleményeket és leleteket – azokat is, melyeket álnéven tárolt a kartonozójában.

Bornstein 35 évig volt Donald Trump háziorvosa, és az incidens két nappal azután történt, hogy a már elnöki hivatalába lépett elnökről elárulta, hogy hajhullás elleni szert írt fel neki (Trump egyébként iszonyú kényes a hajára, a kampány során képes volt egy talkshow-ban megcibáltatni a frizuráját, hogy ezzel oszlassa szét a parókaviseléséről terjedő híreszteléseket). Talán emlékeznek még, a volt pácienséhez hasonlóan szintén igen excentrikus Bornstein volt az, aki egy – Bornstein nyilatkozatából kiderült: Trump által diktált, és öt perc alatt összecsapott – orvosi értékelésében így lelkendezett Trump állapotáról:

Ha megválasztják, egyértelműen állíthatom: ő lesz a legegészségesebb valaha elnöknek választott ember.

Sarah Sanders fehér házi szóvivő magyar idő szerint szerda hajnalban elismerte az egy évvel ezelőtti akciót, de hozzátette, hogy semmiféle „rajtaütés” nem történt, csak a biztonsági protokollt követték, mely előírja, hogy az elnök orvosi papírjai egy kézben, méghozzá a Fehér Ház orvosi csapatának vezetőjének kezében legyenek. Ezért szállították el Bornsteintől Trump kartotékját (a hivatalos változatnak ellentmond, hogy nem állami tisztviselők, hanem Trump emberei hajtották végre a leletgyűjtést).

Bornstein azután állt elő a történetével, hogy olvasta, a Fehér Ház veteránügyi miniszternek jelölt főorvosa, Ronny Jackson ellentengernagy gyakorlatilag kinevezése előtt megbukott, mivel kiderült róla, hogy könnyű kézzel írt fel pácienseinek különféle erős nyugtatókat. Mondjuk Jackson miniszteri kinevezését valószínűleg elsősorban amiatt fúrták meg a botrányáról szivárogtató stábtagok, mert Trump vezetői-igazgatási tapasztalat nélkül jelölte őt a külügy utáni második legnagyobb – csaknem 380 ezer embert alkalmazó tárca élére.

(Guardian)

Rovatok