Index Vakbarát Hírportál

A spanyol hatóságok tovább üldözik az ETA tagjait

2018. május 3., csütörtök 15:52 | aznap frissítve

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezetet a jogállam fellépése és a demokrácia ereje győzte le - jelentette ki Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök 

Rajoy szerint mondjon, vagy tegyen bármit is az ETA, nem talál kibúvót, hogy elkerülje a büntetést elkövetett bűneiért. "Az ETA bejelentheti megszűnését, de nem tűnnek el bűnei" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a hatóságok továbbra is üldözik a terroristákat, hogy megbüntessék őket.

"Semmivel nem tartozunk és semmit nem kell megköszönnünk a terroristáknak. A köszönet és az elismerés természetesen az áldozatokat illeti, akikre mindig emlékezni fogunk" - idézte a kormányfőt az MTI. 

2010-ben volt az utolsó merényletük

Az ETA szerdán jelentette be - április 16-i keltezéssel megjelent - levelében, hogy szervezetének teljes feloszlatásáról és működésének végleges befejezéséről döntött.

Csütörtökön erről aztán hivatalos közleményt is kiadtak. Ebből kiderült, hogy az ETA lezárja teljes politikai tevékenységét, és nem lesz több, mint egy olyan szereplő, ami megjelenít politikai nézeteket, előmozdít kezdeményezéseket vagy kérdéseket intéz a politikai élet más szereplőihez.

Pénteken pedig a folyamatban közreműködést vállaló nemzetközi összekötő csoport (GIC) konferenciát rendez a délnyugat-franciaországi Cambo-les-Bains-ben.

A szervezet több mint ötven évig véres merényletekkel harcolt a független, szocialista baszk állam megteremtésért és 858 ember haláláért tehető felelőssé. A terrorcsoport utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben.

Az ETA 2011-ben bejelentette, hogy felhagy a fegyveres harccal, majd tavaly a megmaradt és elrejtett fegyverarzenáljának lelőhelyeit tartalmazó listát juttatott el a francia hatóságoknak. Egy héttel ezelőtt további fegyvereket és lőszerek nyomára vezették a rendőröket. A szervezet idén április 20-i közleményében elismerte felelősségét és bocsánatot kért az "okozott károkért".

Rovatok