Index Vakbarát Hírportál

Székelyföldi autonómia: nem támogatják

2018. május 3., csütörtök 13:30

Nem támogatta a román parlament felsőházának emberi jogi, vallási és kisebbségügyi szakbizottsága a Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó törvénytervezetet. A decemberben benyújtott törvénytervezet gazdája, Kulcsár-Terza József (Magyar Polgári Párt) felszólalt a bizottságban, és az MTI szerint azt mondta, hogy a javaslat nem veszélyezteti Románia területi épségét, nem sérti az ország alkotmányát.

A háromszéki politikus azt mondta az MTI-nek, hogy a törvény alsóházi vitáján szinte valamennyi román megszólaló az ország területi épségét féltette, szerinte alaptalanul. Olaszország, Finnország és Spanyolország is egységes, oszthatatlan, szuverén államként határozza meg magát, és ezekben az országokban is működnek területi autonómiák, mondta.

A bizottságban csak az RMDSZ-es Derzsi Ákos szenátor szavazott igennel a tervezetre, a bizottság elnöki tisztségét betöltő Marius Nicoara kolozsvári liberális szenátor tartózkodott, a többi bizottsági tag pedig a kezdeményezés ellen szavazott.

"Azt is megemlítettem, hogy Románia szeretne egyesülni azzal a Moldovai Köztársasággal, amelynek a területén gagauz területi autonómia működik. Feltettem a kérdést: megvonnák a gagauzoktól az autonómiát? Ha nem, akkor a gagauzoknak szabad, a székelynek pedig nem? - idézte fel a bizottsági érvelését a politikus.

Szerinte hasznos volt benyújtani a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott autonómiatervezetet, mert ez alkalmat adott arra, hogy nyíltan beszéljenek az autonómiáról. Azt is hozzátette azonban, hogy tapasztalata szerint a tervezetet véleményező szakbizottságok tagjai sem olvasták el a törvénytervezet szövegét. Véleményüket a tévék ellenkampánya és a pártutasítások alapján alakítják ki.

A Székelyföld területi autonómiája törvénytervezetét április 11-én elvetette a román képviselőház plénuma. A szenátusban - amely a román alkotmány értelmében döntő házként jár el bizonyos típusú törvénytervezetek esetében - a jogi, a pénzügyi és a közigazgatási bizottságnak kell még foglalkoznia a tervezettel, mielőtt az a plénum elé kerül.

Rovatok