Index Vakbarát Hírportál

Letette az elnöki hivatali esküt Vlagyimir Putyin

2018. május 7., hétfő 11:26 | aznap frissítve

Letette az elnöki hivatali esküt Vlagyimir Putyin hétfőn Moszkvában, a Nagy Kreml-palota András-termében. A 65 éves Putyin, aki negyedik elnöki ciklusát kezdi Oroszország élén, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 76,7 százalékával nyerte meg a március 18-i elnökválasztást. A hétfői eskütételét követően újabb hat évig kormányozhatja az országot. A beiktatási szertartásra ötezer vendéget hívtak meg a Kremlbe.

Oroszországnak áttörésre van szüksége az élet minden területén

- mondta beiktatási beszédében Putyin, aki szerint kötelességének és élete értelmének tartja, hogy mindent megtegyen Oroszország jövője érdekében. Szerinte az országnak korszerűnek és dinamikusnak kell lennie, lépést kell tartania a globális változásokkal, és nyitottnak kell maradnia a párbeszédre.

Az elnök szerint az ország védelme és biztonsága szavatolva van, amire ügyelni fog a jövőben is. Beszédében nagy fontosságot tulajdonított az életszínvonal emelésének és a szociális biztonság erősítésének, valamint az ország egységnek, öntudtának és hagyományainak.

Oroszországnak több mint ezeréves története során nem egyszer kellett zűrzavarral és megpróbáltatásokkal szembenéznie, de mindig feltámadott, és főnixmadárként olyan magasságokat ért el, amelyek meghaladták mások erejét, amelyeket elérhetetlennek tartottak, a mi országunk számára pedig újabb trambulinná, új történelmi határrá váltak egy újabb, erőteljes előretöréshez.

Újabb hat évre szóló beiktatásának napján a 65 éves Putyin előre láthatóan meg fogja nevezni az új orosz kormány miniszterelnökét, A várakozások szerint a miniszterelnök továbbra is Dmitrij Medvegyev lesz.

Frissítés 14:30-kor: Valóban Medvegyevet nevezte meg, akinek jelöltségét az orosz parlament alsóháza kedden meg fogja vitatni. De elég biztosnak tűnik, hogy ő lesz a régi-új kormányfő, ugyanis az Állami Dumában a kormányzó Egységes Oroszország pártnak háromnegyedes többsége van. Az előző, az országot 2012 óta kormányzó Medvegyev-kabinet hétfőn az elnöki eskütételt követően mondott le.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Rovatok