Index Vakbarát Hírportál

Izrael máris lövi Szíriát

2018. május 8., kedd 22:15 | aznap frissítve

Alig pár órával azután, hogy Donald Trump, amerikai elnök bejelentette , felmondja az iráni atomalkut, Izrael rakétázni kezdte a szíriai kormányerőket, jelentette a Reuters és az AP hírügynökség . A szír állami televízió szerint két rakétát becsapódás előtt, a levegőben kilőtt a védelmi rendszer, azok felrobbanását Damaszkusztól délre lehetett hallani. Az AP egy név nélküli katonai forrásra hivatkozva írja, hogy a támadásnak két civil áldozata van, egy szír házaspár kocsiját érte találat. A célpont egy szíriai katonai támaszpont volt, azonban azt nem találta el egyik lövedék sem.

Trump döntése után a világ vezetői sajnálatukat és egyet nem értésüket fejezték ki, kivéve Szaúd-Arábiát és Izraelt.

Benjamin Netanjahu Trump bejelentése után azonnal közölte, az izraeli hadsereg óvóhelyek megnyitására adott utasítást a Golán fennsíkon, miután szokatlan iráni csapatmozgásokat észleltek Szíriában. A Haaertz értesülései szerint Izrael légvédelmi egységeket is telepített az északi határvidékre.

Izrael végez Bassár el-Aszad szíriai elnökkel és megdönti rendszerét, ha tovább engedi Irán ténykedését az ország területén

– fenyegette meg hétfőn Szíriát Juvál Steinic izraeli infrastruktúra, energia- és vízgazdálkodási miniszter a Jediót Ahronót című újságnak adott interjújában. A biztonsági kabinet munkájában is részt vevő miniszter kifejtette, hogy Izrael mindeddig nem szólt bele a szíriai polgárháborúba, de ha Aszad lehetővé teszi Iránnak, hogy Szíriát katonai támaszponttá változtassa, hogy onnan támadja Izraelt, akkor tudnia kell, végeznek vele. Izrael és a szíriai rezsim feszült kapcsolatáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Rovatok