Index Vakbarát Hírportál

Ne dolgozz annyit, az egész ország jobban jár

2018. május 9., szerda 12:56

Dél-Koreában el indítványozták azt a törvényt- ami a legtöbb EU-s tagországhoz hasonlóan- szabályozná a heti munkaidőt.

Dél-Korea 68 óráról 52 órára csökkenti az egy héten munkával tölthető idő felső plafonját, hogy elősegítsék az ország fellendülését és növeljék a születendő gyerekek számát - írja a BBC.

A helyi parlament júliusban fog szavazni a törvényről, amely a "megérdemelt mennyiségű pihenéshez" juttatná az ország munkásait. Lesz miből csökkenteni: az OECD (Gazdasági Együttműködés és Fejlesztési Szervezet) szerint a fejlett országok közül itt a leghosszabb a munkaidő.

Az üzleti szféra véleményével ellentétben a dél-koreai igazgatás úgy véli, a törvénnyel emelkedni fog az életszínvonal, bővülhet munkapiac és fokozódik majd a termelés. Dél-Korea kormánya emellett reméli, hogy a törvény hatására több gyermek fog születni az országban.

A gazdag ázsiai országok között a túldolgozás nem csak Dél-Koreában létező jelenség: Japánban is van „túl sok munka okozta halál” és ezt nem csak a statisztikák, hanem egy japán kifejezés, a karosi is bizonyítja, aminek pont ez a jelentése.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb adatai alapján Ázsia az a kontinens, ahol a legtöbben dolgoznak a leghosszabb munkaidőben. Az itteni országok 32 százaléka nem rendelkezik általános munkaidő-korlátozással, további 29 százalékban dolgozhatnak heti 60 órát, vagy többet. De például az amerikai kontinensen és a Karib-szigeten a népesség 34 százaléka dolgozik úgy, hogy nincs korlátozás, az egyik ilyen ország pont az USA. Európában szinte mindenhol 48 órára korlátozták az egy héten maximálisan munkával tölthető időt, csak Belgiumban és Törökországban magasabb ennél ez az óraszám.

A Világgazdaság 2017-es cikke szerint a magyar munkvalállalók 68 százaléka hetente 7 órát túlórázik, aminek majdnem fele (41%) kifizetetlen. Mivel a dolgozók rendes munkaidejükben főleg értekezleteken ülnek, vagy más adminisztratív munkát végeznek, csak a "rendes idő" lejárta után tudnak nekiállni a napi e-mailek és a személyes feladatok feldolgozásának, írták.

Ám a túlórák mögött nem csak a túlméretezett irodai feladatok állnak. A megkérdezettek egyharmada bevallotta,  a rendes munkaidejéből a kollégáival való beszélgetés, az irodai szociális élet veszi el a legtöbb időt.

Rovatok