Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea szabadon engedett három amerikai foglyot

2018. május 9., szerda 15:08 | aznap frissítve

Úgy tűnik, jól sikerült Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter látogatása Észak-Koreában, ugyanis amellett, hogy megállapodtak Donald Trump és Kim Dzsongun találkozójának idejéről és helyéről, elérte azt is, hogy szabadon engedjenek három, az országban raboskodó amerikai állampolgárt is  – írja a  Sky News .

Örömmel jelentem, hogy Mike Pompeo külügyminiszter már úton van hazafelé három csodálatos úrral, akikkel mindenki alig várja, hogy találkozhasson. Úgy tűnik jó egészségnek örvendenek.

– írta Twitterén Donald Trump, megerősítve ezzel az NBC keddi értesüléseit, melyek szerint Pompeo nem csak a történelmi találkozó előkészítése miatt ment Észak-Koreába, majd egy másik bejegyzésben azt is elárulta, ottani idő szerint hajnali kettőkor száll majd le a külügyminiszter gépe Washingtontól nem messze, ő pedig ott lesz, hogy fogadja őt és a "vendégeit".

Emellett arra is kitért, hogy sikerült lefixálni a Kim Dzsongunnal való találkozójának helyét és idejét, azt azonban ennél többet azonban egyelőre erről nem tudni.

A három fogoly kiszabadítása mindenképpen nagy siker, Trump ugyanis erről elég óvatosan fogalmazott, újságírói kérdésre is csak annyit mondott, hogy örülne a foglyok szabadon bocsátásának, de nem árulta el, erre mennyi esélyt lát.

A három kiszabadított amerikai közül az 59 éves Tony Kimet tavaly áprilisban fogtak el a phenjani reptéren, mikor el akarta hagyni az országot. Ő kutatóként dolgozott rövid ideig az észak-koreai főváros egyetemén. Kim Hak-songot tavaly májusban tartóztatták le, ő szintén a phenjani egyetemen kutatott, Kim Dong-chult pedig 2016 áprilisában ítélték 10 év börtönre és kényszermunkára kémkedésért és felforgató tevékenységért.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Rovatok