Index Vakbarát Hírportál

A török légierőben folytatódott Erdoğan tisztogatása

2018. május 10., csütörtök 18:35

Őrizetbe vette a török rendőrség a légierő 65 tagját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-i puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen hitszónok hálózatával, jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. A rendőrség országszerte házkutatásokat tartott. A nyugat-törökországi Izmir ügyészsége a légierő 91 tagja és öt civil ellen adott ki letartóztatási parancsot.

Eközben Ankarában egy ügyész szintén letartóztatási parancsot adott ki egy már bezáratott magániskola 93 egykori alkalmazottja ellen feltételezett kapcsolataik miatt a gülenista hálózattal. Négyen közülük külföldön tartózkodnak. Szerdán 26 magas rangú katonatisztet vettek őrizetbe Ankarában.

Törökországban a puccskísérlet óta rendkívüli állapot van érvényben. Ankara Gülen terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé a 2016-os incidensért. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez.

A puccskísérlet óta legalább 160 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-mozgalomhoz és azon keresztül az összeesküvéshez. A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet közvetlen résztvevőit sújtják, hanem a hálózat feltételezett tagjait és támogatóit is. Ennek keretében legalább 160 ezer embert bocsájtottak el állásából, írja az MTI.

Rovatok