Index Vakbarát Hírportál

Oszlik a homály a partra sodort lábfejekkel kapcsolatban

2018. május 10., csütörtök 17:53

Az elmúlt 11 évben 14 lábfejet sodort cipőstül partra a víz a Csendes-óceán kanadai partjainál. A rejtélyes végtagok 2007-ban tűntek fel először, az utolsó 2016-ban került elő, és valamennyit futócipőben találták. Az eddig előkerült cipők és lábfejek közül 2-2 ugyanahhoz emberhez tartozott.

A rejtély hosszú ideje tartja izgalomban a közvéleményt, az évek alatt számos teória született, de a megnyugtató válasz csak most kezd körvonalazódni.

A hosszú tanácstalanság után most a Guardiannek nyilatkozott egy brit-kolumbiai törvényszéki orvosszakértő, és eloszlatta a sorozatgyilkossággal és az ufótámadással kapcsolatos elméleteket. Ha ugyanis egy lábfejet erőszakkal távolítanak el a testről, az egyértelmű nyomot hagy, ami a boncoláskor akkor is kiderül, ha a csonkolás az érintett halála után történt.

Márpedig a szakértők egyik esetben sem találtak ilyen behatásra utaló jelet.

A feltevés szerint az áldozatok természeti katasztrófák (cunami) vagy baleset folytán kerültek a vízbe. A holttestek bomlását a tengervíz felgyorsította, a lábfejek e folyamat során, maguktól váltak le.

A végtagok 2007 utáni felbukkanása feltehetőleg azzal függ össze, hogy a modern sportcipők talpába egy ideje gyártáskor légbuborékokat préselnek, hogy könnyűek és rugalmasak legyenek. A holttestről leváló lábfejeket a cipők a felszínre emelték, a tengeri áramlatok pedig összesodorták és partra vetették.

Rovatok